Zoeken

Mag je tijdens de ramadan een vaccin laten zetten?

28 januari 2021 - 20:00 - Marokko

©

De dienst Samenleven en Diversiteit van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), heeft aan imam Khalid Benhaddou een aantal vragen voorgelegd met betrekking tot vaccinaties tijdens de Ramadan. Dit is van belang omdat de vaccinatieperiode voor het brede publiek zal overlappen met de vastenmaand voor moslims.

Imam Khalid Benhaddou volgde in zijn antwoord het standpunt van ‘The International Islamic Fiqh Academy’, die oordeelde dat alle vaccins die in de spieren of de bloedvaten worden toegediend, het vasten niet verbreken. Enkel injecties die een voedende werking hebben zijn gelijkgesteld met voeding en doorbreken het vasten. Wanneer die toegediend worden, moet het vasten op een later tijdstip worden ingehaald. Het coronavaccin heeft geen voedende werking en doorbreekt het vasten daarom ook niet.

Daarnaast is er volgens Benhaddou geen reden om te denken dat Ramadan en vaccinatie onverenigbaar zijn. Het islamitisch corpus draagt de gezondheid en de bescherming van het leven hoog in het vaandel. Een vaccin dat helpt om een ernstig bedreiging van de volksgzondheid in te dammen, is dan ook welkom, ook tijdens de Ramadanperiode.

Sommige beoogde vaccinatie-locaties hadden eerder een andere functie, zoals bijvoorbeeld nachtclubs. Maar ook dit is volgens de imam niet echt een bezwaar, de functie die de locatie had vóór dat deze werd omgevormd tot vaccinatiecentrum is van ondergeschikt belang. Wel kunnen mensen om allerlei andere redenen bezwaren hebben die niet per definitie verband houden met cultuur of levensbeschouwing. Hij adviseert de VGC om de voorkeur te geven aan vaccinatiecentra die ingebed liggen in de buurten en de aanwezigheid van buurtwerkers of tolken voor een optimale toegankelijkheid. Ook raadt hij hen aan om mensen die met vragen en zorgen zitten rond het vaccin voldoende, tijdig en laagdrempelig te informeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team