Zoeken

Ramadan: bakkerijen doen goede zaken

11 mei 2021 - 17:40 - Economie

©

Tijdens de heilige maand Ramadan worden de iftar-tafels in Casablanca gevuld met lekkernijen van bakkerijen en banketbakkerijen, ondanks het belang van traditionele gerechten tijdens deze periode. De inwoners van de metropool genieten met volle teugen van de moderne recepten die door bakkerijen en banketbakkerijen worden aangeboden.

"Momenteel noteren we een duidelijke stijging van 30 tot 40% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, maar er is nog steeds een daling in vergelijking met 2019," vertelt Said Moueden, manager in een grote banketbakkerij in Casablanca met 70 medewerkers, aan MAP.

Volgens Moueden zijn de klanten vooral geïnteresseerd in brood, gebak en hartige producten bestemd voor gediversifieerde budgetten. De manager wijst erop dat de situatie anders is dan vorig jaar toen de hele sector te lijden had onder een gebrek aan klanten als gevolg van de door de overheid opgelegde coronamaatregelen.

"Voor Marokkaanse vrouwen is de Ramadan inderdaad een goede gelegenheid om hun culinaire vaardigheden te tonen door traditionele gerechten te bereiden, maar zij zijn ook gedwongen hun toevlucht te nemen tot bakkerijen om gebak, mhencha of volkorenbrood te kopen, omdat zij geen tijd meer hebben om alles thuis te bereiden, zoals vroeger het geval was", aldus Saida. De ambtenares uit de wijk Californië, gaat trouw elke dag om 15 uur gebakjes, briwates en mini-pizza’s ophalen bij haar bakker. De veertiger wil een gediversifieerd aanbod en benadrukt dat bakkerijen zowel traditionele als moderne taarten en andere lekkernijen aanbieden. Zij wijst er ook op dat dit een oplossing biedt voor wie tijd tekort komt.

Lhoucine Azaz, voorzitter van de Nationale Federatie van bakkerijen en banketbakkerijen van Marokko (FNBP) en vice-voorzitter van het bio-professionele netwerk van graanproducenten, vertrouwt toe dat met de Iftar in aantocht, de klanten de nodige levensmiddelen komen inslaan om hun tafel te vullen. Volgen hem is deze toename van activiteit te danken aan de reorganisatie van de maatregelen voor de bestrijding van de pandemie.

Het rationaliseren van de uitgaven is een gok die moet worden gewonnen vanwege de beperkingen waarmee de sector te kampen heeft door de stijgende kosten, de werkonderbreking ten gevolge van preventieve maatregelen en de daling van de vraag van caféhouders, restaurants en cateraars, die de belangrijkste klanten zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team