Zoeken

Ramadan-apps vormen fundamenteel risico voor privacy

16 april 2021 - 16:20 - Wereld

©

Ramadan-apps die onder meer gebruikt worden om gebedstijden bij te houden of contact te leggen met medegelovigen, houden zich vaak niet aan de privacywetgeving of zijn bijzonder onduidelijk over hun privacyvoorwaarden, blijkt uit onderzoek van VPNGids naar de veiligheid van 50 populaire Ramadan-apps.

Van de vijftig onderzochte apps zijn er 34 niet duidelijk over de manier waarop ze persoonsgegevens verwerken en 45 apps maken niets bekend over hoe ze gegevens beschermen. Zeven van de apps hebben volgens VPNgids niet eens een openbaar privacybeleid. De site noemt de gebedstijdenapp Miqat als voorbeeld. Die app is wereldwijd meer dan vijf miljoen keer gedownload.

Slechts 1 op de 10 apps geeft nadrukkelijk aan zich aan de Europese privacywetgeving te houden. Een app die dat wel deed is Muslim Pro, maar die kwam vorig jaar in het nieuws omdat het bedrijf mogelijk gebruikersdata doorverkocht aan het Amerikaanse leger. Dat weinig apps zich aan de AVG houden kan te maken hebben met het feit dat ze vaak in Azië worden ontwikkeld. In totaal komen 26 van de 50 onderzochte apps van Aziatische bodem.

David Janssen, cyber security analist bij VPNGids, zegt dat het daarom verstandig is om voorzichtig te zijn met welke apps je gebruikt. "Zeker bij apps die gekoppeld zijn aan jouw geloof. Let op welke data deze apps van je bijhouden én met wie deze data gedeeld worden. Tijdens de Ramadan is het natuurlijk erg handig om gebedstijden in te kunnen zien. En hoewel de apps over het algemeen goed bedoeld zijn, kan gevoelige data desondanks in de handen van derde partijen terechtkomen. Het kan daarom geen kwaad op zoek te gaan naar een gebeds-app die privacy hoger in het vaandel heeft staan."

Klik hier om de volledige lijst te bekijken

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team