Zoeken

Rabbijn vertelt over "intens spiritueel moment" met Koning Mohammed VI

15 maart 2021 - 21:00 - Gemeenschap

©

Rabbijn Yossef Pinto vertelde dat hij een intens spiritueel moment beleefde met Koning Mohammed VI tijdens hun eerste ontmoeting. Het was een onvergetelijk moment voor de stichter van de Shuva Israel organisatie.

"In mijn leven heb ik veel staatshoofden, heersers en presidenten ontmoet. Sommigen beschouwen me als een vriend. [...] Ik had veel gehoord over Mohammed VI voordat ik hem ontmoette. In het Joodse geloof bestaat er een speciaal gebed voor vorsten. Ik heb nooit het verlangen gevoeld om het uit te spreken," zei hij in een interview met TelQuel. "Maar toen ik zijne majesteit ontmoette, had ik de tekst van dit gebed in mijn hand. Toen ik hem zag, stond er een goddelijk licht op zijn gezicht. Ik heb dit goddelijke licht tot op dat moment nooit eerder aanschouwd. Sindsdien heb ik elke dag voor hem gebeden. Ik heb erover geschreven in mijn boeken en gesproken in mijn lezingen: ik heb nog nooit zo’n intens spiritueel moment meegemaakt," gaat Rabbijn Yoshiyahu Pinto verder.

In 2019 benoemde de vorst hem tot hoofd van het rabbinale hof. De geschiedenis van deze rabbijn is intens verbonden met die van Marokko en hij wil een brug slaan tussen de Marokkanen en de Joodse gemeenschap. "Ik wil er zeker van zijn dat alles goed gaat," zegt hij voordat hij een stukje uit zijn familiegeschiedenis vertelt. "Ik ben een afstammeling van koning David (een figuur die in de Bijbel diende als de derde koning van Israël, de profeet Daoud in de Islam). Sinds koning David zijn alle mannen in mijn familie rabbijn geweest, dat is meer dan 3000 jaar. De Pinto’s hebben in Syrië, Spanje en Portugal gewoond," zei hij.

"Maar je zou kunnen zeggen dat de gouden eeuw van onze familie in Marokko plaatsvond. Rabbijn Haïm Pinto, één van de belangrijkste figuren van mijn familie, was rabbijn van Essaouira (XVIIIᵉ en XIXᵉ eeuw, nvdr). Andere Pinto’s bekleedden dezelfde positie in Casablanca en Marrakech in het bijzonder". De familie van zijn moederszijde (de familie Abuhatzeira, nvdr) is oorspronkelijk afkomstig uit Tafilalet en Midelt.

"Ik ben een afstammeling van Baba Sali (echte naam Israel Abuhatzeira, nvdr). Hij wordt beschouwd als één van de grootste rabbijnen van de laatste eeuwen (zijn graf in de Negev is een bedevaartsplaats die elk jaar bijna 600.000 pelgrims aantrekt, nvdr). Voor de anekdote: toen Baba Sali uit Marokko naar Israël vertrok, nam hij een foto van Koning Mohammed V mee. En hij zou op elke belangrijke religieuze feestdag bidden voor de koning. Als de mensen hem vroegen: ’Waarom bidt u voor hem?’, antwoordde hij: ’Hij is onze koning, zelfs in Israël’," aldus Rabbijn Yossef Pinto.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team