Zoeken

Marokko enig Arabische land met een Hebreeuws rechtssysteem

6 januari 2021 - 17:20 - Marokko

©

Deze week heeft de minister van Justitie, Mohamed Ben Abdelkader, een werkbezoek gebracht aan de Hebreeuwse kamer van de burgerlijke rechtbank in Casablanca. Met dit bezoek wil de minister bepalen hoe de positie van het Joodse burgerrecht in Marokko kan worden versterkt.

De minister liet tijdens zijn bezoek weten dat de Marokkaanse vorsten in hun besluiten altijd oog hebben gehad voor het Hebreeuwse rechtssysteem en dat Marokko het enige Arabische land is met een kamer voor Hebreeuwse rechtspraak. Tevens onthulde Ben Abdelkader een plaquette met de naam van de Hebreeuwse kamer.

De voorzitter van de Kamer en de rechter-rabbijn, Jozef Israël, die sinds 1987 als rechter in deze rechtbank werkzaam is, legden aan de minister uit dat de Hebreeuwse Kamer gespecialiseerd is in burgerzaken van Joodse Marokkanen zoals huwelijk, echtscheiding en testamenten.

De Hebreeuwse kamerrechter Zakouri Simon zag het werkbezoek van de minister als een toonbeeld van het feit dat burgers van verschillende religies in Marokko samenleven. Hazout Israël, rechter-rabbijn in de Hebreeuwse kamer, prees Koning Mohammed VI voor zijn inspanningen om het multireligieuze karakter van Marokko te beschermen.

Een rondleiding door de rest van het gerechtsgebouw van Casablanca maakte ook onderdeel uit het van het werkbezoek van Ben Abdelkader. Het gebouw heeft een oppervlakte van 19.000 vierkante meter en bestaat uit 10 rechtszalen en 245 kantoren.

De directeur van apparatuur en eigendomsbeheer van het ministerie, Hassan Albari, benadrukte het belang van het gebouw voor de stad Casablanca. Het is een van de grootste historische panden in de stad en het is dan ook aangemerkt als nationaal erfgoed. Het ministerie van Justitie gaat 53 miljoen dirham in de renovatie van het gebouw investeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team