Zoeken

Europa zoekt hulp bij Marokko voor terrorismebestrijding

12 november 2020 - 17:40 - Wereld

©

Europese landen wenden zich vaak tot Marokko om gebruik te kunnen maken van de Marokkaanse ervaring in de strijd tegen terrorisme. Ze willen hun samenwerking met het koninkrijk op het gebied van inlichtingen versterken.

Marokko heeft op meerdere manieren laten zien dat het de strijd tegen terrorisme goed aanpakt, meldt Al Ahdath Al Maghribia. Spanje, Frankrijk en België willen, volgens verschillende Franse media, profiteren van de Marokkaanse ervaring om zich te beschermen tegen jihadistische aanslagen.

Deze landen willen het probleem van extremisme dat de veiligheid van Europa blijft bedreigen, bij de bron aanpakken. Er is met name behoefte aan expertise op het gebied van cybersecurity om de werving van jihadistische strijders te stoppen. De Europeanen zijn geïnteresseerd in de ervaring van de Marokkaanse inlichtingendiensten.

Het is vooral de bedoeling dat Europa nauw gaat samenwerken met Marokko op het gebied van internetsurveillance. Zo moeten de zogenaamde "lone-wolves" beter worden opgespoord. Nu de militaire rol van Daesh in Syrië en Irak is uitgespeeld is dit nog de grootste dreiging die er van de terroristische organisatie is overgebleven.

Naar aanleiding van het bezoek van de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, aan Marokko, publiceerden verschillende Franse kranten over de strategische rol die het koninkrijk heeft gespeeld in het verijdelen van verschillende aanslagen in Frankrijk. Zo werd er gememoreerd dat in 2015, dankzij de Marokkaanse inlichtingendiensten, een groep terroristen in Saint-Denis kon worden opgespoord en gearresteerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team