Zoeken

Profvoetballers en Ramadan in Nederland: vasten en presteren op het hoogste niveau

22 maart 2024 - 14:00 - Sport

©

De Ramadan is volop aan de gang en voor veel profvoetballers betekent dit een pittige maand. Overdag niet eten of drinken, terwijl ze wel op het hoogste niveau moeten presteren. Hoe houden ze dat vol?

Voor Mohamed Oukhattou (PEC Zwolle) is het de eerste Ramadan als prof. Vorig jaar beleefde hij zijn doorbraak tijdens de Ramadan. "Nu train ik overdag en doen we meer krachttraining. Ik ben in de eerste maanden al negen kilo aangekomen."

Lees ook: Ramadan en sport kan, mits enkele tips

De clubs in Overijssel begeleiden hun spelers tijdens de Ramadan. Water drinken voor zonsopgang en eiwitten en groenten ’s avonds zijn belangrijk. "Het gevaar is dat groente vergeten wordt bij de iftar, de maaltijd na zonsondergang. Een andere fout is te weinig slapen, sommigen zetten ’s nachts bijvoorbeeld rond twee uur de wekker om extra te eten, maar nachtrust is heel belangrijk. Dus ik adviseer door te slapen en ’s ochtends voor zonsopgang weer te eten," zegt Floris Barnhoorn, voedingsspecialist bij Go Ahead Eagles, in een gesprek met het AD.

Bij FC Twente vasten vijf spelers: Mohamed Oukhattou met Anouar El Azzouzi, Davy van den Berg, Samir Lagsir en Younes Namli. De spelers breken het vasten samen. "De maand is bedoeld voor saamhorigheid en broederschap. Je wordt herinnerd aan de zonden die je normaal begaat en de bedoeling is dat je dat volhoudt als de ramadan voorbij is," zegt reservekeeper Issam El Maach. Hij mist zijn familie tijdens de Ramadan, maar facetimet elke dag.

Lees ook: Ramadan: "iftar camping" in trek, mooi winst voor zakenlieden

Fysiektrainer Rick Aben van Heracles Almelo, deed vorig jaar zelf enkele dagen mee. "Ik at voor zonsopkomst te veel, waardoor ik daarna niet meer kon slapen, omdat mijn maag druk was met verteren." Hij adviseert zijn spelers daarom ook om licht te eten, zeker voor een wedstrijd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team