Zoeken

Primark stopt met verkoop burkini in Spanje

29 augustus 2023 - 10:00 - Wereld

©

Primark heeft de burkini uit zijn assortiment en winkels in Spanje verwijderd. Het Ierse bedrijf was de enige in Spanje die deze zwemkleding, ontworpen voor moslimvrouwen, verkocht.

Vorige zomer was er een grote interesse in de burkini. Primark lanceerde toen een campagne om te voldoen aan de groeiende vraag naar dit kledingstuk in Spanje, waar de moslimbevolking sterk toeneemt. Dit jaar heeft het bedrijf dit product echter niet aangeboden. "Het was vorig jaar een grote verkoophit, maar dit jaar hebben we het niet ontvangen," vertellen werknemers van Primark-winkels aan El Confidencial, zonder verdere details over deze beslissing te geven.

Lees ook: Marokkaanse in burkini slachtoffer racisme door Franse toeristen in Marrakech

Het product werd positief ontvangen door Spaanse klanten, maar blijft controversieel, aldus de directie van Primark in Ierland. Daarbij wordt benadrukt dat het kledingstuk niet meer beschikbaar is in winkels in Spanje, zelfs niet in gebieden met een grote moslimgemeenschap. Het bedrijf verkocht de burkini’s voor 31 euro. Vooral jonge moslimvrouwen waren dol op Primark’s burkini.

De burkini werd in 2004 gecreëerd door Aheda Zanetti, een Australische atlete van Libanese afkomst en sportkledingontwerpster. Het bedekt het hele lichaam, behalve het gezicht, de handen en de voeten. Al jaren zorgt de burkini voor controverse in landen zoals Frankrijk, waar de Staatsraad afgelopen zomer besloot het te verbieden in zwembaden om "hygiënische en veiligheidsredenen".

Lees ook: Vrouw Marokkaanse minister in opspraak vanwege burkini (foto’s)

In Spanje eiste de onlangs verkozen extreemrechtse burgemeester van Ripoll (Gerona) enkele weken geleden een verbod op dit kledingstuk. De Catalaanse regering probeert het aannemen van dergelijke gemeentelijke verboden te voorkomen. De moslimgemeenschap in Spanje blijft groeien en zou nu ruim 2,3 miljoen mensen tellen.

Bladna.nl