Zoeken

Polisario overweegt militaire interventie als Marokko een "vreedzame oplossing" weigert

7 februari 2018 - 12:00 - Marokko

©

De "minister van Buitenlandse zaken van de Polisario", verklaarde op de ambassade van de beweging in Algiers dat een militaire interventie niet uitgesloten was als Marokko een vreedzame oplossing voor de Sahara blijft weigeren.

"De SADR kan en heeft het recht om als lidstaat van de Afrikaanse Unie een militaire interventie van de Afrikaanse Unie te vragen in het geval dat Marokko een vreedzame oplossing voor het conflict in de Westelijke Sahara weigert en indien het land de directe onderhandelingen weigert die door de speciale gezant van de Verenigde Naties, Horst Kohler, worden voorgesteld.", aldus Mohamed Salem Ould Salek.

De "bepalingen van de constitutietekst van de AU laten de lidstaten van de Pan-Afrikaanse organisatie toe om militaire interventies te eisen om een land te bevrijden", aldus de bewindsman.

Ould Salek herinnerde er tevens aan dat "Marokko met de Polisario in 1991 een regelingsplan voor het conflict heeft ondertekend door middel van directe onderhandelingen met de legitieme vertegenwoordiger van het Saharaans volk, onder auspiciën van de voormalige speciale gezant van de VN voor de Westelijke Sahara, James Baker". Maar het koninkrijk zou uiteindelijk op zijn besluit zijn teruggekomen.

De "minister" roept op om een einde te maken aan "de bezetting" en herhaalde de wil van zijn beweging om "onderhandelingen met Marokko te starten", zodat een "eerlijke referendum over zelfbeschikking waarbij enkel de Sahrawi’s zullen worden geraadpleegd", kan worden georganiseerd. De Polisario zal in dat geval de "deelname van Marokkanen" weigeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team