Zoeken

Marokko: wil men de PJD elimineren?

1 april 2021 - 12:30 - Marokko

©

De Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) maakt weinig kans om zich bij de komende parlementsverkiezingen in Marokko opnieuw te plaatsen aan het hoofd van de regering. De reden hiervoor is de nieuwe kieswet die de partij in een nadelige positie plaatst en kwetsbaarder maakt.

Naar het einde van een tijdperk? De PJD behaalde overwinningen bij de parlementsverkiezingen van 2011 en 2016 en stond heel die tijd aan het hoofd van een regeringscoalitie. De nieuwe kieswet die medio maart door alle in het parlement aanwezige partijen -behalve de PJD- is goedgekeurd, verzwakt de partij. De nieuwe berekening voor het bepalen van het quotum van volksvertegenwoordigers brengt de PJD in een nadelige positie, want als ze dezelfde score zouden halen als in 2016, zouden ze volgens schattingen slechts 80 tot 85 zetels van de 395 halen, tegenover 125 toen.

"Het doel van de nieuwe kieswet is te voorkomen dat de PJD opnieuw de leiding neemt in de volgende regering", analyseert Ahmed Bouz, hoogleraar politieke wetenschappen. Hij benadrukt dat deze rekenmethode "in geen enkel ander land bestaat". "De belangrijkste kwestie is de benoeming van een nieuwe regeringsleider en de vorming van een meerderheid. De PJD is de grote verliezer, want ze blijven de favoriet tijdens de komende verkiezingen," bevestigt politicoloog Mustapha Sehimi aan AFP.

De zeven andere partijen in het parlement -waarvan er vier in de regering vertegenwoordigd zijn- proberen hun stem voor de nieuwe kieswet te rechtvaardigen. Volgens hen is deze wet bedoeld om kleine partijen toegang te geven tot het halfrond. "Wij geloven dat de democratie een stem moet geven aan kleine partijen en minderheden," zegt parlementslid Mohamed Hjira van de partij Authenticiteit en Moderniteit (PAM, oppositie).

Maar volgens Mustapha Sehimi is de PJD "geïsoleerd en krijgt de partij niet langer een politieke meerderheid. Saaddedine El Othmani, regeringsleider en tevens secretaris-generaal van PJD, hekelt van zijn kant een "democratische achteruitgang die de instellingen verzwakt op een manier die ongekend is in de geschiedenis van Marokko. Tijdens de laatste buitengewone zitting van de nationale raad van de partij, verklaarde hij dat deze wet "gericht is tegen de electorale kansen van de PJD". De partij is van plan om de zaak voor te leggen aan het constitutionele hof.

Naast dit obstakel wordt de partij ook ondermijnd door een eindeloze verdeeldheid. Alles wijst erop dat de neergang van de PJD onomkeerbaar is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team