Zoeken

Pfizers coronavaccin gemaakt door immigranten

17 november 2020 - 18:20 - Wereld

©

Naast het goede nieuws dat het coronavaccin dat is ontwikkeld door het BioNTech-laboratorium een effectiviteit heeft van 90%, is er ook veel aandacht voor de media-schuwe uitvinders van het vaccin. Het is het succesverhaal van twee Duitse wetenschappers van Turkse afkomst.

Het gaat om het echtpaar Ugur Sahin en Özlem Türeci. Ze worden beschreven als hardwerkende en gepassioneerde wetenschappers die met hun werk voor het BioNTech-laboratorium hebben gezorgd voor een doorbraak in de zoektocht naar een coronavaccin. Hoewel ze bij het grote publiek onbekend zijn, staan ze binnen de wetenschappelijke gemeenschap bekend om hun goede beoordelingen. Zo is Sahin een grote naam op het gebied van onderzoek naar kanker. In dit onderzoeksveld heeft hij beloofd een "revolutie teweeg te brengen", meldt Atlasinfo.

De 55-jarige Ugur Sahin, specialist in moleculaire geneeskunde en immunologie, ontmoette zijn partner Özlem Türeci tijdens zijn studie in het Universiteitsziekenhuis van Homburg nadat hij eerst een studie in Keulen had afgerond. Türeci heeft haar passie voor geneeskunde van haar vader geërfd die hetzelfde beroep uitoefende. Naar eigen zeggen heeft zij er nooit over gedacht om ook maar een ander beroep te kiezen. Inmiddels werken ze beiden bij het biotechnologiebedrijf dat bestaat uit meer dan 1500 werknemers en mede wordt gefinancierd door de twee grote particuliere investeerders Thomas Strüngmann en Michael Motschmann.

Ze kwamen bij het bedrijf BioNTech terecht doordat het bedrijf dat zij samen in 2001 hadden opgericht, in 2016 door hen werd opgekocht. Het huidige BioNTech bestaat sinds 2008 en richt zich vooral op de ontwikkeling van een nieuwe generatie individuele therapie voor kankerpatiënten.

Sinds januari hield het laboratorium in Mainz, onder de werktitel "Lightspeed", zich bezig met onderzoek naar het nieuwe coronavirus. Nadat het bedrijf een veelbelovende vaccinformule had ontdekt, tekende het in maart een partnerschap met de Amerikaanse farmaceutische gigant Pfizer voor de test- en marketingfasen. De resultaten die maandag zijn gepresenteerd, hebben alle verwachtingen overtroffen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team