Zoeken

Panne zonnecentrale Noor 3 Ouarzazate: energiefiasco?

1 april 2024 - 07:00 - Economie

©

De stroomstoring in de Noor 3-zonnecentrale in Ouarzazate heeft tot veel vragen geleid. De centrale, die in 2018 in gebruik werd genomen, heeft een capaciteit van 150 megawatt en is de eerste in zijn soort die gebruik maakt van gesmolten zouttechnologie.

Volgens bronnen van Alyaoum24 kampte Noor 3 al geruime tijd met pannes en storingen, die niet publiekelijk werden gemaakt. De centrale zou zelfs al maanden stilgelegen hebben. De officiële verklaring van Acwa Power, de Saoedische exploitant van de centrale, wijst op een lek in de gesmolten zouttank als oorzaak van de huidige stroomstoring. De herstelwerkzaamheden zullen tot november 2024 duren en de verwachte schade bedraagt 47 miljoen dollar.

Lees ook: Panne bij Noor Ouarzazate-zonnecentrale, 47 miljoen dollar verlies

Noor 3 is een experimenteel project dat gebruik maakt van een relatief nieuwe technologie. In tegenstelling tot de Noor 1- en 2-centrales, die gebaseerd zijn op bewezen technologie, is de gesmolten zouttechnologie complexer en gevoeliger voor storingen. De hoge temperaturen in de zouttank blijken de oorzaak te zijn van de herhaaldelijke lekken.

De financiering van Noor 3 roept ook vragen op. 80% van de kosten (ongeveer 860 miljoen dollar) werd gefinancierd door internationale instellingen met een garantie van de Marokkaanse staat via het Mazen agentschap. De terugbetaling van deze leningen kan in gevaar komen door de lange onderbreking van de stroomproductie.

Lees ook: Zonnecentrale Noor Ouarzazate draait binnenkort op volle capaciteit

Noch het ministerie van Energietransitie, noch het Mazen agentschap hebben tot nu toe gereageerd op de vragen rond de panne. De toekomst van Noor 3 is onzeker. De centrale heeft een belangrijke rol in de Marokkaanse ambitie om 52% van zijn energieverbruik uit hernieuwbare energie te halen in 2030. De stroomstoring en de hoge kosten werpen een schaduw over de haalbaarheid van dit project.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team