Zoeken

Engie verlaat kolensector in Marokko

27 april 2024 - 13:00 - Economie

©

De Franse energiegigant Engie gaat zijn belang in de kolencentrale Safi (SAFIEC), de grootste van Marokko, van de hand doen. De centrale wordt tegen 2027 verkocht, als onderdeel van de strategie van Engie om zich te concentreren op hernieuwbare energie en energieaanleg.

"We zijn vastberaden om tegen 2027 uit steenkool te stappen", aldus Loïc Jaegert-Huber, directeur Noord-Afrika van Engie, tijdens een Frans-Marokkaans zakenforum in Rabat. "We hebben al interesse gekregen van potentiële kopers" voor de SAFIEC-centrale, voegde hij toe, zonder hun identiteit te onthullen.

Lees ook: Rusland wil Marokkaanse kolenmarkt veroveren

De centrale in Safi, met een vermogen van 1386 MW, wordt momenteel geëxploiteerd door een consortium bestaande uit Engie (33%), Nareva Holding (35%) en Mitsui & Co (32%). Terwijl de partners van Engie groene ammoniak overwegen als oplossing om de fabriek te decarboniseren, richt de Franse groep zich resoluut op schone energie.

Engie is geen nieuwkomer op het gebied van hernieuwbare energie in Marokko. De groep exploiteert al een windpark van 300 MW in Tarfaya, het grootste van het land. Het is ook betrokken bij de bouw van een ontziltingsinstallatie en een windpark in Dakhla in samenwerking met Nareva. "Het windpark is volgend jaar klaar en de ontziltingsinstallatie enkele maanden later", aldus Jaegert-Huber. De laatste zal zoet water produceren voornamelijk voor irrigatie (90%) en drinkwater voor Dakhla (10%).

Naast hernieuwbare energie is Engie ook geïnteresseerd in energie-infrastructuurprojecten in Marokko. De Franse groep is met name geïnteresseerd in de 3 gigawatt onderzeese kabel die Dakhla met Casablanca zou verbinden.

Lees ook: Europa verscheept overtollige steenkool naar Marokko

"Frankrijk is bereid om deze kabel te financieren", aldus de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire tijdens het zakenforum. De kosten van dit project worden door experts geraamd op 3 miljard euro.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team