Zoeken

58 miljard dirham overmakingen naar Marokko in 2013

18 januari 2014 - 15:54 - Marokkanen in het buitenland

©

Overmakingen van Marokkanen in het buitenland naar Marokko bereikten vorig jaar 58,4 miljard dirham. In 2012 was dat iets meer met 58,8 miljard, volgens het Marokkaans Wisselkantoor.

Deze overmakingen zijn de eerste bron van deviezen voor Marokko, nog voor het toerisme. Ook dragen ze volgens Premier Abdelilah Benkirane toe aan een 3,4% daling van de armoede in Marokko, wat een miljoen armen vertegenwoordigt.

Marokkanen in het buitenland hebben bovendien ruim 130 miljoen op Marokkaanse rekeningen staan, dus 21% van de bankdeposito’s in het land.

De regering is zich bewust van het belang van deze inkomstenbron en tracht daarom tegemoet te komen aan de behoeften van in het buitenland wonende Marokkanen.

Over de jaren heen is er ook een sterke verandering zichtbaar in de manier van investeren. De eerste generatie immigranten belegde voornamelijk in vastgoed of in kleine handels in hun geboorteplaats. Jongere generaties aarzelen niet meer om naar Marokko te remigreren en er in het bedrijfsleven te investeren.

Een onderzoek van de Hoge Planning Commissie toont aan dat drie keer meer wereld-Marokkanen plannen hebben om in Marokko te investeren dan in hun gastland. Deze trend betreft zowel jongeren als oudere migranten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team