Zoeken

Marokkaanse regering: ’Marokkanen buitenland zijn oorzaak kapitaalvlucht’

17 november 2013 - 19:22 - Marokkanen in het buitenland

©

Vier miljard dollar verlaat Marokko jaarlijks op illegale wijze. Dat blijkt uit gegevens van de Wereldbank aangehaald door de onderminister van Begroting Idriss Azami Al Idrissi in het parlement.

Idriss Azami Al Idrissi stelt echter dat de exacte waarde van de kapitaalvluchten moeilijk te bepalen is. De daders zijn vooral importeurs of exporteurs, maar ook wereld-Marokkanen. Ondernemers sturen grote sommen geld naar het buitenland door de waarde van de in- en/of uitvoer te verminderen, aldus de minister.

Wereld-Marokkanen dragen bij aan de kapitaalvlucht door in de gastlanden euro’s te wisselen voor in Marokko wonende Marokkanen. Zij krijgen daar dan dirhams voor in Marokko.

Volgens Idriss Azami Al Idrissi strijdt de Marokkaans regering tegen deze illegale praktijken, door rekeningen van Marokkanen in het buitenland te traceren. Aan de houders wordt dan gevraagd om de rekeningen af te sluiten en het geld naar Marokko te repatriëren.

Enkel in 2012 zou 134 miljard dirham illegaal naar het buitenland zijn gestuurd. In ruim 60% van de gevallen gaat het om belastingontduiking volgens Global Financial Integrity.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team