Zoeken

Overheid Marokko kwaad om reportage over clandestiene abortussen

11 februari 2015 - 20:27 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Gezondheid heeft strenge sancties opgelegd na de uitzending van een programma over clandestiene abortus in Marokko.

Chafik Chraibi, hoofd van de kraamafdeling van het Universitair ziekenhuis van Rabat, is het eerste slachtoffer. Hij werd eind januari ontslagen vanwege zijn deelname aan de reportage.

De obstetricus-gynaecoloog strijdt al jaren tegen clandestiene abortussen en vertelde op France 2 over de gevolgen van ongewenste zwangerschappen in Marokko. Hij stelde onder meer dat er dagelijks tussen 600 en 800 illegale abortussen worden uitgevoerd in het land.

Reeds voor de uitzending van de reportage had het ministerie van Gezondheid met sancties gedreigd. De afdeling van El Hossein El Ouardi vindt dat de reportage het idee geeft dat Chafik Chraibi en zijn team clandestiene abortussen verrichten.

De Franse zender zegt toestemming te hebben gekregen van de Marokkaanse autoriteiten om de reportage te maken, maar het ministerie ontkent dit. De opnames duurden ruim drie weken en iedereen in het ziekenhuis was op de hoogte van de reportage. Het ontslag van Professor Chraibi is daarom een verrassing voor iedereen.

Chafik Chraibi wil de zaak voor de rechter laten komen "Mijn eer werd geschonden en ik heb vertrouwen in de justitie van mijn land".

Reportage illegale abortussen (Frans)

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team