Zoeken

Marokko gaat wet op abortus wijzigen

14 maart 2015 - 15:58 - Marokko

©

Marokko gaat na jaren strijd de achterhaalde wetgeving op abortus wijzigen. Volgens minister El Hossein El Ouardi van Gezondheid wordt de wet nog vóór het einde van het jaar hervormd.

Pro-abortus verenigingen pleiten al jaren voor een hervorming van de wet. Voor de minister wordt het een moeilijke taak waarbij rekening moet worden gehouden met het redden van levens zonder de religieuze wetgeving te overtreden.

De religieuze weerstand is volgens de bewindsman sterk. In de Islam wordt abortus slechts in enkele gevallen toegestaan. Mustapha Benhamza, voorzitter van de Ulema Raad van Oujda, bevestigt dat de "Islam de mogelijkheid geeft om interpretaties per geval te maken".

"Wij gaan naar de ervaring kijken van sommige islamitische landen als Tunesië, Turkije, Kazachstan en Azerbeidzjan, waar abortus vrij gebeurt", aldus El Ouardi tijdens een persconferentie deze week.

Een onderzoek van de vereniging AMLAC toont aan dat in Marokko dagelijks 1400 illegale abortussen worden verricht. Het ministerie verwerpt deze cijfers maar erkent "een toename van het aantal illegale abortussen waarvan de gevolgen zeer ernstig kunnen zijn voor de gezondheid van de moeder".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team