Zoeken

Opmars biologische landbouw in Marokko

8 november 2021 - 15:07 - Economie

©

Marokko kent sinds enkele jaren een groei van de biologische landbouwsector dankzij een groter wordende vraag naar biologisch geteelde groenten en fruit, bij zowel Marokkaanse als buitenlandse consumenten.

In 2020 werden in Marokko 10.300 hectare aan biologische gewassen geteeld, vergeleken met slechts 4000 hectare in 2011. "Dit ligt nog ver onder het potentieel van een landbouwland als Marokko," vertelt voorzitter Reda Tahiri van de Marokkaanse Unie van biologische landbouwproducenten, aan AFP. Hij merkt op dat de biologische productie van onder meer olijfbomen, citrusvruchten en amandelen in de regio’s Marrakech, Rabat en Souss-Massa ook langzaam op gang komt.

Lees ook: Marokko: hervorming biologische landbouw

Marokko wil de biologische landbouw verder ontwikkelen. Dit wordt als een "prioriteit" beschouwd in het regeringsplan "Groen Marokko". Het ministerie van Landbouw wil tegen 2030 op een oppervlakte van 100.000 ha experimenteren met biologische landbouw en een productie halen van 900.000 ton per jaar, bestemd voor de lokale markt (een derde) en voor de export (twee derde). Volgens het Centrum voor toegepast economisch onderzoek ten behoeve van ontwikkeling (CREAD), bebouwde het koninkrijk in 2013 amper 1200 hectare, waarvan 81 hectare bestemd waren voor biologische landbouw.

Lees ook: Marokko maakt werk van biologische landbouw

In 2020 exporteerde Marokko slechts 14.000 ton verse producten (fruit en groenten) en verwerkte producten (citrussap, bevroren aardbeien of olijfolie) op een totaal van bijna 130.000 ton, naar de Europese Unie, Canada, Zwitserland of nog de Verenigde Staten. "Als we biologische producten willen promoten, moeten we de consumenten hiervoor sensibiliseren en de winstmarges van de producenten verhogen," benadrukt Reda Tahiri.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team