Zoeken

Ophef om campagne Air Algérie met Marokkaanse verleden Tlemcen

19 april 2022 - 17:40 - Wereld

©

Om de bestemming Tlemcen te promoten, bracht luchtvaartmaatschappij Air Algérie het Marokkaanse verleden van de stad in herinnering. Dit heeft geleid tot een stevige controverse.

"Trots op haar rijk en gediversifieerd verleden, met haar Marokkaanse en Spaanse historische monumenten en met een Andalusische tintje, wordt Tlemcen, stad van kunst en geschiedenis, de parel van de Maghreb genoemd," schreef de marketingafdeling van de luchtvaartmaatschappij Air Algérie. Het bericht lokte sterke reacties uit van veel Algerijnen op sociale media.

Lees ook: Controverse: Tariq Ibn Ziyad, Marokkaan of Algerijn?

"Tlemcen Marokkaans? Wat is het volgende?", "Marokkanen hebben Tlemcen veroverd en wij wisten daar niets van", "Wat doen Spanje en Marokko in een Algerijnse stad? Was het een vergissing of is het met opzet gedaan? Waar is de controle?" Ontevreden Algerijnen eisten ook de arrestatie of het onmiddellijke ontslag van de persoon die verantwoordelijk is voor de publicatie. Volgens hen heeft de luchtvaartmaatschappij hiermee een "misdaad" begaan en moeten "de verantwoordelijken streng worden gestraft".

Om een einde te maken aan de controverse heeft Air Algérie de controversiële post verwijderd en vervangen door een andere publicatie. "Tlemcen, ook bekend als ’de Parel van de Maghreb’ of ’de stad van de kersen’, ligt aan de noordwestkust van het land en heeft een 120 km lange kustlijn. Eeuwen van geschiedenis en rijke cultuur hebben van de stad Tlemcen een unieke mix gemaakt van tradities en gewoonten, kunst en muziek, architectuur en vakmanschap: een elegant huwelijk tussen de Arabische, Berberse en Andalusische cultuur. De stad bezit een aantal van de mooiste moskeeën ter wereld: de Grote Moskee van Tlemcen wordt beschouwd als een opmerkelijk voorbeeld van de overblijfselen van de Almoravidische architectuur."

Lees ook: Algerije wil zich Marokkaanse kaftan toe-eigenen

Tlemcen is in werkelijkheid een stad die door een Marokkaan werd gesticht, met name Idriss I. Later werd de stad verder uitgebreid door de Almoravid Youssef ibn Tachfine. "Gedurende bijna acht eeuwen, van 790 tot 1554, stond het (Tlemcen) bijna constant onder Marokkaanse invloed of overheersing. Op enkele decennia na, aan het einde van de XIVe eeuw en het begin van de XVe eeuw," schrijft de Franse historicus en vermaard Afrikanist Bernard Lugan in een column in Le360, onder de titel "Waarom liggen (de steden) Bougie en Tlemcen niet aan de oorsprong van Algerije en Fez en Marrakech niet aan die van Marokko?".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team