5 mei 2025 - 16:00 - Economie
De Marokkaanse ervaring op het gebied van de liberalisering van de luchtvaartsector wordt door een in Johannesburg, Zuid-Afrika, gevestigde denktank beschouwd als "gedurfd" en "baanbrekend" op het Afrikaanse continent. Het rapport roept andere Afrikaanse landen op om zich hierdoor te laten inspireren.
Marokko onderscheidde zich van andere Afrikaanse landen door "liberale" maatregelen te nemen, op een moment dat veel staten vasthielden aan "traditionele protectionistische" beleidslijnen. Dit belemmerde de luchtvaartsector van het continent en verhinderde dat deze profiteerde van de dynamiek van de wereldmarkt, analyseert onderzoekster Marie-Noëlle Nwokolo in een nieuw rapport dat is gepubliceerd door The Brenthurst Foundation, waarvan zij de auteur is. Volgens haar toelichting begon Marokko, als eerste Afrikaanse land dat zijn luchtruim opende voor Europese luchtvaartmaatschappijen, aan een experiment vol uitdagingen. Er waren met name zorgen dat de rol van Royal Air Maroc zou verminderen onder de druk van de felle concurrentie van prijsvechters zoals Ryanair en EasyJet, maar de realiteit heeft het tegendeel bewezen.
Lees ook: Made in Morocco: vliegtuigen van de toekomst
Deze openstelling heeft juist bijgedragen aan een significante toename van het luchtverkeer in de vier jaar na de ondertekening van de overeenkomst. Er werd een jaarlijkse groei van 18 procent van het aantal passagiers tussen Marokko en Europa geregistreerd. Dit leidde tot een injectie van bijna een miljard euro in het bruto binnenlands product en de creatie van 24.000 directe en indirecte banen, aldus het rapport. Deze openstelling droeg ook bij aan een stijging van 6 procent van het aantal toeristen, evenals een daling van de ticketprijzen met naar schatting 7 procent, waardoor reizen naar Marokko aantrekkelijker werd en nieuwe perspectieven ontstonden voor goedkope reizen.
"Liberalisering vereist flexibel management en voortdurende aanpassingen om de evolutie van de markt te begeleiden", aldus Nwokolo. Ze voegde eraan toe dat "Marokko deze instrumenten heeft weten te gebruiken om een evenwicht te bewaren tussen openstelling en concurrentie". Het rapport roept Afrikaanse landen op lering te trekken uit succesvolle ervaringen zoals die van Marokko, Ethiopië en Zuid-Afrika, en te werken aan de liberalisering van hun luchtruim. Ze worden vooral aangemoedigd strategische partnerschappen aan te gaan die de lokale economie kunnen stimuleren en de regionale integratie kunnen vergemakkelijken.
Lees ook: Marokko investeert 42 miljard in XXL luchthavens
Deze aanbevelingen worden gerechtvaardigd door het feit dat "Afrika, hoewel het 18 procent van de wereldbevolking herbergt, slechts 2 procent van het wereldwijde luchtverkeer vertegenwoordigt", als gevolg van "bescherming, bureaucratie en hoge kosten", benadrukt het rapport.
Cocaïne, gijzeling en 13 arrestatiebevelen: crimineel opgepakt in Nador
Koning Mohammed VI opent binnenkort iconische toren
Marokko gaat F16-straaljagers produceren
Comeback Hakim Ziyech hangt aan zijden draad
Noord-Afrikaanse landen dagen Marokko uit
Open luchtruim, grotere kansen: het Marokkaanse succesverhaal
Noord-Afrikaanse landen dagen Marokko uit
Open luchtruim, grotere kansen: het Marokkaanse succesverhaal
Marokkaanse dirham klimt
Marokko: gas peperduur
Marokko trekt 17 miljard dirham uit voor betere salarissen
Marokko’s geheime wapen: 30% korting voor investeerders
Woede om "excessieve marges" diesel in Marokko
Oneerlijke Concurrentie? Europa klaagt over Marokkaanse avocado-import