Zoeken

Ontsnapping, drugshandel en nu Brussel: de val van Mohammed Benabdelhak

2 december 2023 - 23:00 - Wereld

©

Mohammed Benabdelhak, een Frans-Marokkaanse crimineel, beter bekend als "le Bombé", is opnieuw veroordeeld. Het correctionele hof in Brussel heeft Benabdelhak een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd.

Volgens Courrier Picard vond er op 13 april 2014 een gewapende aanval plaats op de gevangenis van Saint-Gilles in de buurt van Brussel, waarbij mannen probeerden Benabdelhak te bevrijden. Benabdelhak, die verdacht wordt van het leiden van een criminele organisatie dat drugs vanuit Marokko smokkelde, ontkende enige betrokkenheid, maar de rechtbank geloofde hem niet. Het juryoordeel luidde dat hij de ontsnappingspoging had georkestreerd met hulp uit Frankrijk.

Lees ook: Vier arrestaties na mislukte ontsnapping Mohamed Benabdelhak in België

Deze ontsnappingspoging leidde tot een gerechtelijk onderzoek in België, waarbij verbanden werden gelegd met andere criminele activiteiten. Zo werden in maart 2016 de lichamen van de Hilger broers, bekende figuren in de Belgische onderwereld, gevonden in een kanaal nabij Charleroi. De brandstichting bij het forensisch instituut wordt ook in verband gebracht met de ontsnappingspoging van Benabdelhak. Belangrijk bewijsmateriaal, waaronder een schoen die verband hield met de dubbele moord, werd vernietigd in deze brand. Er wordt gespeculeerd dat een beloning van 2 miljoen euro was beloofd voor Benabdelhak’s ontsnapping.

Lees ook: Marokkaanse drugsbaron doet spectaculaire ontsnappingspoging in België

Eerder had Benabdelhak een spectaculaire ontsnapping uit de gevangenis van Beauvais in Noord-Frankrijk op zijn naam staan. In november 2008 ontsnapte hij na een aanval op een gevangeniskonvooi door gewapende mannen. Hij vluchtte toen naar zijn geboorteland Marokko. Deze ontsnapping resulteerde in een veroordeling van 12 jaar gevangenisstraf. Na zijn vrijlating keerde hij terug naar Europa.

Bladna.nl