Zoeken

Amsterdamse moskee woedend op steunverklaring lhbtq-gemeenschap

18 oktober 2022 - 15:00 - Wereld

©

Een oproep voor de ondertekening van een steunverklaring voor de lhbti-gemeenschap van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, werd door het bestuur van de Blauwe Moskee gezien als discriminerend. Een woordvoerder van de burgemeester liet maandag weten dat een geplande bijeenkomst hierover werd geannuleerd.

De Blauwe Moskee liet via een verklaring op Facebook weten dat de gemeente specifiek aan moskeeën had gevraagd om de steunverklaring te ondertekenen. "Dat alleen moskeeën wordt gevraagd expliciet geweld te veroordelen is een directe beschuldiging aan het adres van de islamitische gemeenschap", schreef het moskeebestuur.

Lees ook: Minister wil dat bestuur Islamitische School Amsterdam opstapt

In de uitnodigingsbrief voor een overleg over de bescherming van de lhbt-gemeenschap, schreef burgemeester Halsema dat de moskeebesturen een verklaring moeten ondertekenen waarin geweld tegen lhbti+-personen wordt veroordeeld en waarin steun wordt uitgesproken "aan degene die slachtoffer zijn geworden van deze vorm van discriminatie en geweld." Daarmee wil de stad aantonen dat moskeeën een positieve kracht zijn in de Amsterdamse samenleving, schrijft De Telegraaf.

De Blauwe Moskee zegt dat ze er al lang alles aan doen om een positieve kracht te zijn voor Amsterdam. "Dat wij door het tekenen van deze steunverklaring ineens moeten bewijzen dat wij een positieve kracht zijn in de Amsterdamse samenleving is niet alleen een flagrante miskenning van wat wij al jaar en dag doen ten gunste van de Amsterdamse samenleving. Het betekent tevens dat specifiek de islamitische gemeenschap voor de zoveelste keer vanuit een wantrouwende overheid schuldig wordt bevonden tot zij zelf het tegendeel bewijst."

Lees ook: Amsterdam brengt eerbetoon aan moskee-oprichter Mohamed Echarrouti

De gemeente liet eerst via een woordvoerder weten verrast te zijn over de reactie van de Blauwe Moskee. Het idee om met de religieuze gemeenschappen in de stad een steunverklaring te maken is niet nieuw, bovendien is ook aan joodse en christelijke organisaties gevraagd om een gelijksoortige verklaring te tekenen. Ook Halsema zelf reageerde op de ophef. In een post op Instagram schreef ze zondag dat het ’pertinent onwaar’ is dat enkel de moslimgemeenschap de verklaring moet ondertekenen. Inmiddels is de geplande bijeenkomst opgeschort vanwege het gebrek aan belangstelling.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team