Zoeken

Aanhanger Ridouan Taghi kreeg subsidie voor documentaire

29 november 2020 - 20:20 - Wereld

©

Nederlandse culturele fondsen gaven in 2017 tienduizenden euro’s subsidie voor de creatie van een documentaire. Delano R., een aanhanger van Ridouan Taghi, zou het televisieprogramma voor RTL/Videoland presenteren. R. wordt door het OM beschuldigd van betrokkenheid bij verschillende liquidaties.

Delano R., alias ’Keylow’, was voorzitter van motorclub Caloh Wagoh en leidde voorheen jarenlang de straatbende Den Haag Crips. Volgens het OM nam Delano R. als "moordmakelaar" verschillende opdrachten aan en zou hij onder meer liquidaties hebben laten uitvoeren in opdracht van Ridouan Taghi. Hij zit sinds november 2018 vast. Op harddisks en laptops die bij hem thuis werden gevonden, vond justitie maar liefst tien miljoen bestanden.

Het AD schrijft dat R. eerst samen met de documentairemaker met wie hij samenwerkte de documentaire bij Vice probeerde te slijten. Ze wilden de film financieren met subsidies en zochten daarvoor contact met het Nederlands Filmfonds, en het VSBfonds. Beide fondsen hebben respectievelijk 25.000 euro en 13.750 euro subsidie gegeven. Zijn productiemaatschappij betaalde hem bovendien een salaris van 41.000 euro.

De opnames van het programma waren in volle gang toen R. eind 2018 werd aangehouden. Leden van de motorclub van R. werden toen al in verband gebracht met een liquidatie en aanslagen op dagblad De Telegraaf en weekblad Panorama. RTL verklaarde in een reactie: "Vanuit zijn eigen criminele verleden kon hij ons inzicht verschaffen in de onderwereld van een nieuwe generatie criminelen, die tot op heden onzichtbaar blijft. Toen R. in hechtenis is genomen, is de productie en de samenwerking per direct gestopt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team