Zoeken

Wie wil de ondergang van Marrakech?

29 januari 2013 - 15:22 - Marokko

©

"Wie wilde Marrakech verbranden voor politieke doeleinden, om zo Premier Abdelilah Benkirane in verlegenheid te brengen?" De vraag werd gesteld door leden van de Gerechtigheid en Ontwikkeling Partij, volgens wie de rellen van december in Marrakech, geen toeval waren.

Actoren van de civiele samenleving in Marrakech geven binnenkort mogelijk de namen vrij van de rel-aanstichters op 28 en 29 december. Bijna 2000 bewoners uit de wijk Sidi Youssef Ben Ali hadden toen gedemonstreerd tegen de hoge water- en elektriciteitskosten.

De demonstraties ontaardden in rellen tussen demonstranten en de politie, waarbij in beide kampen gewonden vielen. Ook leidden de botsingen tot de veroordeling van een tiental mensen. Zij kregen elk twee jaar gevangenisstraf.

Mohamed Larbi Belcaid, PJD-Kamerlid in Marrakech, vertelde aan Akhbar Al Yaoum dat de rellen waren aangedreven door tegenstanders van de regering. De bedoeling was aan te tonen dat de situatie in Marokko niet stabiel was.

PJD-Kamerleden hebben een onderzoek gevraagd aan de minister van Binnenlandse Zaken. Deze moet volgens Belcaid worden uitgevoerd door een onafhankelijke autoriteit, om te ontdekken wie "Marrakech wilde verbranden" en daarmee de veiligheid en stabiliteit van het land bedreigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team