Zoeken

Een "zonnestraal": maak kennis met Omar, verloskundige in Frankrijk

5 juni 2023 - 16:00 - Wereld

©

Omar Touirsi valt op tussen de professionals in het Jeanne de Flandre-kraamziekenhuis in Lille, het grootste van Frankrijk. Hij is verloskundige, een beroep dat over het algemeen door vrouwen wordt beoefend, maar dat door hem meer dan 25 jaar geleden met passie werd omarmd.

De Marokkaans-Franse Omar Touirsi behoort tot de 641 mannelijke verloskundigen in Frankrijk en is volgens zijn collega’s "een zonnestraal bij Jeanne de Flandre". "Hij is de crème de la crème," vertelt een trio verloskundigen aan La Voix du Nord. Ook andere collega’s getuigen van "Omars humor, zijn zachtheid, zijn professionaliteit en de magie die ontstaat als hij in de buurt is".

Lees ook: Amira kickbokste met koningin Maxima en wil ook graag Koning Mohammed VI ontmoeten

"Ik wist niets over verloskunde. In het jaar dat ik mijn eindexamen deed, zat ik tijdens een etentje met vrienden bij een van hen aan tafel. Ik ging met haar mee om te kijken hoe het eraan toe gaat. In dit werk zorg je voor mensen met wie het goed gaat en die een gelukkige gebeurtenis verwachten. Aan het eind van de dag is het allemaal plezier en vrolijkheid. Je wordt minder snel ouder als je in een positieve sfeer vertoeft," zegt de 49-jarige Omar lachend.

De mannelijke verloskundige kan het aantal bevallingen die hij uitvoerde niet meer tellen. "Het is elke keer weer een nieuwe gebeurtenis. Voor elke bevalling doe ik evenveel moeite", verzekert hij. Clémentine, een patiënte die net is bevallen van Ismaël, bevestigt dat. "Het was een zeer gecompliceerde nacht, met veel stress. Het hart van de baby vertraagde en ik was bang voor een keizersnede. En toen kwam Omar. Zijn humor, zijn gevoel, zijn professionaliteit: alles veranderde in de kamer zodra hij aankwam", zegt ze.

Lees ook: Rotterdamse Hassnae werd mentor om rolmodel te zijn dat ze zelf miste

"Ik had hele goede leraren. Het is aan hen en hun vriendelijkheid te danken dat het ziekenhuis nog steeds draait", antwoordt Omar bescheiden. Hij wijst op de uiterst belangrijke rol van vroedvrouwen en noemt ook de moed die alle moeders tonen. De Marokkaan is ervan overtuigd dat "vrouwen sterker zijn dan mannen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team