Zoeken

Wateroorlog tussen Marokko en Algerije?

15 juni 2024 - 20:20 - Marokko

©

Een nieuwe crisis dreigt tussen Marokko en Algerije, ditmaal om water. De aanhoudende droogte in de regio, die al meer dan vijf jaar duurt, leidt tot watertekorten en spanningen tussen de twee buurlanden.

De Algerijnse minister van Irrigatie, Taha Derbal, beschuldigt Marokko van het veroorzaken van watertekorten in de Algerijnse stad Tiaret. De droogte zou volgens hem door "onverantwoordelijk" gedrag van Marokko zijn verergerd, wat zou hebben geleid tot het "uitdrogen van rivieren en wadi’s" in Algerije. Derbal dreigde de kwestie voor te leggen aan "internationale instanties".

Lees ook: Droogte in Algerije: Algerijnse minister beschuldigt... Marokko

Marokko ontkent de beschuldigingen van Algerije. Het koninkrijk stelt dat het "geen rivieren of wadi’s deelt met een ander land" en dat het zijn waterbronnen "verantwoord en duurzaam" beheert.

Lees ook: Watertekort in Noord-Marokko: negen nieuwe ontziltingsfabrieken

In tegenstelling tot Algerije, dat enkel zijn buurland beschuldigt, zoekt Rabat naar structurele oplossingen voor de watercrisis veroorzaakt door de droogte. Het blad Jeune Afrique vreest dat de watercrisis escaleert in een conflict tussen de twee landen, die sinds 2021 geen diplomatieke betrekkingen meer hebben en lijnrecht tegenover elkaar staan ​​over de kwestie Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team