Zoeken

Normalisatie Marokko-Israël: Saoedi-Arabië speelde een grote rol

16 december 2020 - 15:40 - Wereld

©

Saoedi-Arabië zou een grote rol hebben gespeeld in de onderhandelingen om de diplomatieke banden tussen Marokko en Israël te normaliseren, meldt Channel 12. Diverse bronnen zouden dit aan het medium hebben bevestigd.

Echter staat dat in de officiële lezing nergens vermeld. Volgens het medium zou kroonprins Mohammed bin Salman eind november een geheime ontmoeting hebben gehad met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en premier Netanyahu in Neom. Riyad heeft hier nog niet op gereageerd.

Ook voorspelt hetzelfde medium dat Saoedi-Arabië van plan is om zelf de betrekkingen met Israel aan te halen. Saoedi-Arabië geldt als één van de belangrijkste landen in het Midden-Oosten en zou de deal van president Donald Trump hebben aangemoedigd. Volgens politieke analyse is het aannemelijk dat de normalisering van de politieke banden tussen Marokko en Israël mogelijk is gemaakt door Saoedi-Arabië.

Saoedi-Arabië staat bekend om zijn centrale rol in de regio, vooral onder de soennitische staten. Eind november reisde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het geheim naar Neom voor een ontmoeting met kroonprins Mohammed bin Salman en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team