Zoeken

Staatsgreep Niger: luchtvaartmaatschappijen gedwongen via Marokko te vliegen

9 augustus 2023 - 14:00 - Wereld

©

Luchtvaartmaatschappijen zijn gedwongen de routes van sommige vluchten naar Afrika te wijzigen door over Marokko te vliegen vanwege de sluiting van het luchtruim van Niger. Dit werd besloten voor het verstrijken van het ultimatum dat de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) heeft gesteld om de omvergeworpen president, Mohamed Bazoum, in zijn functie te herstellen.

Om het Nigerese luchtruim te vermijden, hebben British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa en SWISS de routes van sommige vluchten naar Afrika moeten wijzigen, door over de Rode Zee in het oosten te vliegen of over de route ten westen van Afrika en Marokko, meldt Air Journal. Maandag zijn de vlucht Air Belgium van Brussel naar Johannesburg en de vlucht Turkish Airlines van Lagos naar Istanbul omgeleid ten westen van Niger. Air France heeft de vluchten van Johannesburg (Zuid-Afrika) en Nairobi (Kenia) naar Abidjan omgeleid. Een vlucht van Libreville (Gabon) naar het vertrekpunt moest rechtsomkeer maken.

Lees ook: Staatsgreep Niger blokkeert project gaspijpleiding Nigeria-Algerije

Naast deze maatregel heeft de Franse luchtvaartmaatschappij haar vluchten naar Niamey opgeschort tot nader order. "Vanwege de lopende staatsgreep in Niger en de sluiting van het luchtruim en de luchthaven van Niamey-Diori Hamani, zal Air France de luchthaven Niamey-Diori Hamani niet meer bedienen tot nader order", bevestigde een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij aan Reuters. Ook de vluchten naar Bamako (Mali) en Ouagadougou (Burkina Faso) werden opgeschort tot en met 11 augustus. De groep heeft tevens vluchten naar Parijs vanuit Lagos (Nigeria), Yaoundé (Kameroen) en Abidjan (Ivoorkust) geannuleerd.

Lees ook: Wedstrijd Marokko-Guinee uitgesteld, Atlas Leeuwen vast in hotel na staatsgreep

"Gezien de dreiging van een interventie, die duidelijk wordt vanuit de buurlanden, is het Nigerese luchtruim vanaf zondag gesloten tot nader order", aldus een verklaring van de junta aan de macht in Niger, benadrukkend dat "elke poging tot schending van het luchtruim" zal leiden tot "een krachtige en onmiddellijke reactie".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team