Zoeken

900 miljoen dirham voor nieuwe snelweg Agadir

7 oktober 2017 - 14:00 - Economie

©

De regionale raad van Souss-Massa heeft begin deze week tijdens een meeting diverse ontwikkelingsprojecten besproken en goedgekeurd. Het belangrijkste project is ongetwijfeld de aanleg van de nieuwe ringweg van Agadir.

De haalbaarheidsstudies voor de aanleg van een noordoostelijke snelweg in Agadir werden reeds uitgevoerd. De financiering van het project werd maandag unaniem goedgekeurd. Deze zeer verwachte snelweg zal 900 miljoen dirham kosten en wordt beschouwd als een belangrijk vector voor de sociaal-economische ontwikkeling van de regio.

De aanleg van de snelweg gebeurt in samenwerking met verschillende partners. Een eerste fase van 706 miljoen dirham zal worden gefinancierd door het ministerie van Uitrusting, Vervoer, Logistiek en Water (353 miljoen dirham), de regionale raad van Souss-Massa Regional (150 miljoen dirham), het ministerie van Binnenlandse Zaken (103 miljoen dirham) en de gemeente Agadir (100 miljoen dirham).

De nieuwe snelweg zal de regio’s Souss-Massa en Guelmim-Oued Noun toegankelijker maken aangezien het de snelweg A7 en de expresweg tussen Tiznit en Laayoune zal verbinden

Marokko heeft de ambitie om in de komende jaren 3400 kilometer snelwegen en 2100 kilometer expreswegen aan te leggen. De aanleg van de wegen is onderdeel van het « Wegenplan 2035 » en zal in samenwerking met de private sector worden uitgevoerd.

Dit zijn de acht snelwegen die Marokko in de komende jaren wil bouwen:

 Snelwegverbinding van Nador naar de snelweg Fez-Oujda (Guercif)
 Snelweg naar de nieuwe haven Nador West Med
 Snelweg Tanger-Tetouan
 Snelwegverbinding tussen de snelwegen Fez-Meknes en Tanger-Tetouan
 Snelweg Fez-Taounate
 Snelweg Rabat-Casablanca van 57 km
 Snelweg Marrakech-Kelaat Sraghna van 65 km
 Noordoostelijke snelweg van Agadir van 62 km

Bladna.nl