Zoeken

Nieuwe regering: laatste rechte lijn voor Benkirane

16 december 2011 - 15:05 - Marokko

©

De onderhandelingen gaan door tussen de Rechtvaardigheid en Ontwikkeling Partij (PJD), de Istiqlal, de Volksbeweging (MP) en de Partij van Vooruitgang en socialisme (PPS) over de organogram van de volgende regering en de verdeling van de ministeriële portefeuilles.

Het charter van de meerderheid en de structuur van de volgende regering werd dinsdag vastgelegd tussen de vier partijen. Deze zal vrijdag grondig worden herzien en op dezelfde dag bekend gemaakt, aldus Premier Abdelilah Benkirane.

De gesprekken zullen doorgaan op zaterdag en zondag tussen de partijen die de regeringscoalitie moeten vormen, om een eerste ontwerp van de toekomstige Executive, die in de loop van volgende week bekend zal zijn.

De enige beslissing die reeds vast zou staan is dat Karim Ghellab van de Istiqlal, voorzitter wordt van het Parlement. De PJD geeft de prioriteit aan het ministerie van Financiën maar weigert de namen van de kandidaten voor deze functie vrij te geven.

De volgende uitdaging voor Benkirane zal zijn de lijst met de door hem gekozen ministers te doen accepteren ondanks de recalcitrantie van het paleis om bepaalde persoonlijkheden voorgesteld door de coalitiepartijen. De voorzitter van de PJD zal mogelijk concessies moeten doen.

Volgens anonieme bronnen van de coalitiepartijen behoudt de PJD zeker tien ministeries, waaronder de Justitie en Financiën plus het secretariaat-generaal van de regering.

De Istiqlal zou naast het voorzitterschap van het parlement, zes afdelingen toegekend krijgen, waarschijnlijk dezelfden als die dat de partij onder de huidige regering, reeds beheert.

De PPS zou vier afdelingen krijgen waaronder die van Buitenlandse Zaken dat mogelijk aan Nabil Benabdallah wordt toevertrouwd. Geruchten circuleren ook over Hassan Abouyoub (MP), voormalig minister en oud-ambassadeur in Parijs, voor dezelfde ministeriële afdeling.

De Volksbeweging krijgt ook vier afdelingen, waaronder die van Binnenlandse Zaken en Landbouw.

Dinsdag heeft Premier Benkirane voor de tweede keer sinds zijn benoeming, koning Mohammed VI ontmoet. De Koning heeft een nieuwe functie, die van vice-president van de regering voorgesteld door Benkirane, geweigerd omdat deze geen deel uitmaakt van de nieuwe grondwet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team