Zoeken

Benkirane-regering wacht op goedkeuring Koning

26 december 2011 - 18:37 - Marokko

©

Premier Abdelilah Benkirane heeft zaterdagavond zijn lijst van ministers, na lange onderhandelingen met de coalitiepartijen, bij het Koninklijk Kabinet van Rabat ingediend.

Het dagblad Akhbar Al Yaoum meldt maandag dat het Paleis een aantal wijzigingen heeft gebracht aan de overheidsstructuur voorgesteld door Benkirane door drie functies te annuleren. De belangrijkste ervan is de splitsing in twee van het ministerie van Binnenlandse zaken.

Hooggeplaatsten van de PJD hebben aan Akhbar Al Yaoum uitgelegd dat de volgende stap het moeilijkst zal zijn voor Benkirane daar de Staat de leiding wil behouden van de regulatie en controlefunctie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De ministers vermeldt op de onofficiële lijst gepubliceerd door bladna.nl in de loop van vorige week, staan zoals verwacht allen op de definitieve lijst van Benkirane.

De nieuwe Premier werd ook gevraagd geen namen voor te stellen voor de ministeries van Islamitische Zaken en Defensie, alsook voor het secretariaat-generaal van de regering, daar het Paleis de ministers zelf wil kiezen.

Behalve het voorzitterschap van de regering behoudt de PJD elf ministeries: Justitie, Financiën, Buitenlandse Zaken, Onderwijs, Cultuur en Informatie, Uitrusting en Transport, Algemene Zaken en Arbitrage, Familie, Vrouwen en Solidariteit, en het ministerie verantwoordelijk voor de betrekkingen met het parlement.

De Istiqlal krijgt zes afdelingen: Onderwijs, Artisanaat, Industrie en Handel, Jeugd en Sport, het Staatssecretariaat van Buitenlandse Zaken, Landbouw en Arbeid, en Werkgelegenheid. Ook heeft de Istiqlal het voorzitterschap van het parlement.

De Partij van Vooruitgang en Socialisme (PPS) krijgt vier afdelingen: Gezondheid, Buitenlandse Handel, Huisvesting en het ministerie van Marokkanen in het buitenland.

De Volksbeweging zal de ministeries van Binnenlandse Zaken, Energie en Mijnen, Toerisme en het ministerie van modernisering van de openbare sectoren toegekend krijgen.

Koning Mohammed VI zou de leden van de nieuwe regering op maandag of dinsdag moeten ontvangen. Daarna gaat hij zijn eindejaarsvakantie in de Verenigde Staten doorbrengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team