Zoeken

Anekdotes over bezoek koningin Máxima aan Marokko

28 maart 2023 - 18:00 - Marokko

©

Koningin Máxima van Nederland bracht onlangs een driedaags bezoek aan Marokko in haar hoedanigheid van speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Inclusieve Financiën en Ontwikkeling. Een anekdotische terugblik op haar verblijf in het koninkrijk.

Naast de officiële en zeer formele handelingen, werd het verblijf van de 51-jarige koningin gekenmerkt door protocollaire fouten en wat leek op een institutioneel disfunctioneren. De Nederlandse koningin werd in audiëntie ontvangen door premier Aziz Akhannouch en secretaris-generaal van de regering Mohamed el Hajoui, en wisselde van gedachten met ministers Nadia Fettah Alaloui van Economie, Ryad Mezzour van Industrie en Ghita Mezzour van Digitalisering. Maar ze had geen ontmoeting met Koning Mohammed VI.

Lees ook: Prinses Lalla Meryem en koningin Máxima wisselen uit in het Spaans (video)

De rest van de Marokkaanse koninklijke familie vond ook geen tijd in hun agenda om koningin Máxima te ontvangen tijdens de eerste dagen van haar bezoek. Dat werd als onhandig ervaren en op de laatste dag van het bezoek van de Nederlandse koningin gecorrigeerd. Ze werd verwelkomd door Lalla Meryem (60), de oudere zus van Koning Mohammed VI, in haar residentie in Rabat. Merkwaardig genoeg sprak de Marokkaanse prinses in het Spaans met de Nederlandse koningin, aldus El Español.

Lees ook: Koningin Máxima in Marokko verwacht

Koningin Máxima bezocht ook de souk in Rabat en stopte in veel winkels om rechtstreeks met de eigenaars te praten en om enkele kunstvoorwerpen en accessoires te kopen als souvenir van haar verblijf, tijdens hetwelk zij zeer kleurrijke kleding droeg.

Bladna.nl