Zoeken

Nederland: waarschuwing voor gedwongen huwelijken tijdens zomervakantie

26 juni 2021 - 20:20 - Wereld

©

Aan de vooravond van de vakantie waarschuwt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) voor huwelijksdwang en achterlating. Honderden jongeren uit Nederland dreigen deze zomer in het buitenland te worden uitgehuwelijkt of gedwongen achtergelaten te worden.

Volgens LKHA worden vooral in de zomer kinderen onder valse voorwendselen naar hun land van herkomst meegenomen. Daar worden ze zonder paspoort, geld en telefoon achtergelaten bij onbekenden. Ouders willen met deze handeling vaak voorkomen dat een kind te veel verwesterd en zich afkeert van de eigen cultuur en tradities, schrijft De Telegraaf.

Lees ook: Marokkaans koppel veroordeeld voor dwanghuwelijk dochter

Het LKHA is in 2015 opgericht als een kennis- en expertisecentrum en organiseert elk jaar net voor de zomervakantie een sensibiliseringscampagne. Ze roept jongeren die een vermoeden hebben dat er iets staat te gebeuren op om hulp te zoeken of advies te vragen voor ze op reis vertrekken. "Want eenmaal in het buitenland gelden er andere regels en moet je soms ontsnappen uit een gevaarlijke situatie om terug te keren naar Nederland."

Via de campagne van de organisatie worden ook professionals opgeroepen alert te zijn op signalen van mogelijke slachtoffers. Zij ontwikkelde een informatiepakket met tips over hoe ze kunnen ingrijpen in dergelijke situaties. Het LKHA benadrukt dat het niet alleen om meisjes gaat, ook jongens kunnen worden achtergelaten of uitgehuwelijkt, bijvoorbeeld als ze alcohol of drugs gebruiken of vanwege hun seksuele geaardheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team