5 november 2024 - 10:30 - Wereld
Samia Boukhizzou (21) was op weg naar haar werk in Den Haag toen een man een peuk naar haar gooide en haar uitschold voor ’pinguïn’. De Haagse, die sinds kort een khimar draagt, schrok van het incident. "Die blik in zijn ogen: zo vol haat", vertelt ze aan het AD.
Hoewel ze zich in haar eigen wijk, de Schilderswijk, veilig voelt, was deze openlijke uiting van discriminatie nieuw voor haar. "Wat doe je dan? Nou niks dus. Ik schrok en dacht ‘o, is het zo’n dag’. En wat kan ik doen? Ik was in mijn eentje. Ik ben doorgelopen."
Lees ook: Europese Unie waarschuwt: "Piek in haat tegen moslims!"
Samia is niet de enige die te maken krijgt met discriminatie. Uit onderzoek van het Europees Bureau voor de Grondrechten blijkt dat de helft van de Nederlandse moslims recent discriminatie heeft ervaren, meer dan het Europese gemiddelde (38%). Vrouwen zijn vaker het doelwit, omdat zij door hun kleding herkenbaar zijn als moslim. Organisaties die moslimdiscriminatie registreren, zien een stijging van 30% ten opzichte van een jaar eerder. Er zijn zorgen dat de incidenten, net als bij Samia, steeds ernstiger worden.
Samia heeft vaker met discriminatie te maken gehad. Als 17-jarige werd ze geweigerd bij een stage vanwege haar hoofddoek. Tijdens haar hbo-opleiding voelde ze zich buitengesloten door medestudenten die PVV-aanhangers bleken. Ook heeft ze regelmatig problemen met banken die haar transacties blokkeren. Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, uitte eerder zijn zorgen over profilering van moslims door banken.
Ondanks haar ervaringen heeft Samia geen aangifte gedaan. Ze was moedeloos en geloofde niet dat een melding iets zou veranderen. Achteraf twijfelt ze of dat de juiste keuze was, want bewustwording begint bij goede cijfers. Ze merkt dat de laatste jaren de remmingen om moslims te discrimineren afnemen. "Zeker sinds de PVV de verkiezingen heeft gewonnen, lijkt het of de mensen zich vrij voelen van alles te zeggen en te doen."
Samia voelt zich steeds minder thuis in Nederland. "Ik ben hier geboren, opgegroeid. In Marokko zou ik mijn draai niet makkelijk kunnen vinden. Ik spreek de taal niet goed genoeg, bijvoorbeeld. Maar als ik naar Marokko op vakantie ga, dan gaat dat wel steeds meer voelen als thuiskomen. Omdat niemand me daar gek aankijkt om hoe ik eruitzie. Er is overal een gebedsruimte. Het eten is altijd halal. Maar ik wil helemaal niet om deze reden emigreren. Ik wil dat Nederland gewoon de plek is waar ik me thuis voel. Ik vind het zó ontzettend jammer dat me dat afgepakt is."
Lees ook: Nederland faalt: moslims massaal gediscrimineerd
Voor nu richt ze zich op haar eigen bedrijf, Hizzou, waarmee ze trainingen geeft over vooroordelen en discriminatie. "Het was toch altijd zo’n mooi stukje van de Nederlandse cultuur dat alles en iedereen welkom is."
Marokko schrapt douanerechten op Turkse importen
Hakim Ziyech weigert miljoenenvoorstellen uit Golf
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
Tetouan sluit vieze fastfoodzaken
Weer vrouw aangerand op straat in Tanger: publieke woede groeit
Vijgcactus in Marokko is onbetaalbare luxe geworden
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
McDonald’s verrast met Marokkaanse Hawaï
Drugs uit Marokko en Colombia nu via Spaanse rivier
Bengalese topfunctionaris reist met munitie naar Marokko
Borgerhoutse burgemeester zoekt rust in Tanger
Verhoogde Spaanse surveillance bij enclaves, Marokko in het vizier
Antwerpse moskee krijgt dreigbrief en kogel
Trauma na vlucht: passagier Manchester-Agadir vertelt