Zoeken

Hoofddoek helpt nieuwkomers niet om plaats te vinden in Nederland

26 november 2022 - 18:00 - Wereld

©

De Nederlands-Iraanse schrijver Keyvan Shahbazi, vindt dat de terugkerende roep om een hoofddoek bij het politie-uniform of toga in Nederland, enkel de "drammers" zelf dient. Volgens hem reduceren ze nieuwkomers tot strenge moslimgelovigen en veroordelen ze hen tot het hokje waartoe ze volgens de "woke-gemeenschap" behoren.

Keyvan Shahbazi is van mening dat de rechtsongelijkheid in het Midden-Oosten bepalend is voor wat je in de maatschappij voor elkaar krijgt. Hij geeft daarvoor als voorbeeld een gesprek met opzichter Mustafa die op straat een kabel ingroef. Toen hij hem vroeg of hij zijn huis alvast kon aansluiten zonder de verplichting van een jaarabonnement, antwoordde hij dat dit niet mogelijk was. "Maar ik doe het alleen voor jou, omdat jij moslim bent", reageerde Mustafa. Hij wilde hiermee de schijn wekken dat hij een ’medemoslim’ een gunst deed, aldus Shahbazi in De Telegraaf.

Lees ook: Hijab bron van discriminatie op Europese werkplek

De schrijver brengt het ’tribalisme’ van Mustafa in verband met het woke-virus in Nederland. Volgens hem wil deze groep mensen de gehele geschiedenis herzien door onder meer boeken te herschrijven en oude films en schilderijen te verbieden. "Woken" drammen ook de hele tijd door over de neutraliteitsymbolen van onze seculiere democratische rechtsstaat, getuige daarvan de niet aflatende oproep om een hoofddoek bij het politie-uniform of de toga. En dat terwijl het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg een zeer duidelijk oordeel heeft uitgesproken over de neutraliteit van een functie.

Lees ook: Minister op de vingers getikt omwille van hoofddoekverbod boa’s

Het feit dat deze mensen blijven doordrammen over de hoofddoek en nieuwkomers allemaal reduceren tot strenge moslimgelovigen, zal in Shahbazi’s ogen nieuwe Nederlanders niet helpen om het verschil te begrijpen tussen Nederland en de bananenrepubliek waar ze zijn opgegroeid. Daarmee veroordelen ze hen, in tegenstelling met wat ze beweren, juist tot het hokje waar ze volgens hen in passen.

Bladna.nl