Zoeken

Oud-politicus Mohamed Rabbae overleden

18 mei 2022 - 17:40 - Wereld

©

Oud-politicus Mohamed Rabbae is op 81-jarige leeftijd overleden in Nederland. Dat meldt het Landelijk Beraad Marokkanen. Hij was in 1994 samen met Ina Brouwer duo-lijsttrekker van GroenLinks en zat van 1994 tot 2002 in de Tweede Kamer voor de partij.

Rabbae werd geboren op 8 maart 1941 in Berrechid. In Marokko was hij korte tijd spits bij een voetbalelftal uit de hoogste divisie, maar hij vluchtte in 1966 tijdens zijn studie naar Nederland, omdat hij als tegenstander van het Marokkaanse regime opgepakt dreigde te worden. In Nederland studeerde hij economie.

In 1983 werd Rabbae directeur van het Nederlands Centrum voor Buitenlanders (NCB) en ontpopte in die functie tot een belangrijke spreekbuis voor minderheden. Begin jaren tachtig werd hij directeur van de Stichting Buitenlanders West-Brabant en daarna directeur van het Nederlands Centrum Buitenlanders, schrijft NOS.

Rabbae werd in het begin van de jaren 90 lid van GroenLinks, dat hem snel op haar kandidatenlijst zette. Van 1994 tot 2002 zat hij in de Tweede Kamer waar hij onder andere het woord voerde over onderwijs en justitie. Rabbae maakte ook deel uit van de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden, tot hij in 2002 door zijn partij op een onverkiesbare plaats werd gezet. Hij trok zich terug uit de landelijke politiek en werd korte tijd wethouder in Leiden, maar ook daar trad hij af. Hij nam politieke verantwoordelijkheid op voor ernstige fouten bij de sociale werkvoorziening.

De politicus was in 2010 ook betrokken bij het eerste proces tegen Geert Wilders vanwege het aanzetten tot discriminatie. Fractievoorzitter Femke Halsema was het niet eens met de aangifte die ze zag als een poging tot censuur. De zaak leidde tot een breuk tussen Rabbae en GroenLinks.

Mohamed Rabbae werd in 2014 getroffen door een hersenbloeding, daarna verdween hij uit het openbare leven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team