Zoeken

Mauritanië versterkt militaire aanwezigheid aan grens met Marokko

12 januari 2021 - 15:20 - Wereld

©

Om een mogelijke inval van de Polisario te voorkomen heeft Mauritanië besloten om zijn militaire aanwezigheid aan de grens met Marokko te versterken.

Een van de redenen om de troepenmacht aan de grens te versterken is de blokkade van de grensovergang bij Gueguerat door de Polisario. De drie weken dat er geen commercieel verkeer mogelijk was tussen Mauritanië en Marokko hebben grote schade aangericht aan de economie van de zuiderburen.

Op 13 november 2020 werd er op bevel van Koning Mohammed VI een militaire campagne gestart om ervoor te zorgen dat het verkeer tussen Marokko en Mauritanië weer kon worden hervat. Het Marokkaanse leger (FAR) heeft een veiligheidskordon opgetrokken om het verkeer bij de grensovergang te beschermen. Ook heeft Marokko de veiligheidsmuur in de Marokkaanse Sahara doorgetrokken tot aan de grens met Mauritanië om de toegang tot het grensgebied voor de Polisario te blokkeren.

Omdat de Mauritaanse overheid nu vreest dat de onafhankelijkheidsbeweging via hun grondgebied zal proberen om alsnog het grensgebied binnen te komen, heeft het land besloten om zijn troepenmacht in het noorden te versterken. Tijdens de ministerraad van 6 januari 2021 werd aangekondigd dat Mauritanië een defensiezone wil creëren. Volgens waarnemers wil de overheid van Mauritanië hiermee voorkomen dat het goederen- en personenvervoer andermaal wordt afgesneden als de spanningen tussen Marokko en de Polisario weer oplopen in de toekomst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team