Zoeken

Oproep tot "onmiddellijke" vrijlating Nasser Zefzafi

14 augustus 2023 - 10:00 - Marokko

©

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Inheemse Volken op 9 augustus hebben vijf internationale mensenrechtenorganisaties opgeroepen tot de "onmiddellijke en onvoorwaardelijke" vrijlating van Nasser Zefzafi, leider van de protestbeweging "Hirak" die de Rif-regio in het noorden van Marokko tussen 2016 en 2017 in beroering bracht.

"Wij hebben opgeroepen tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Nasser Zefzafi, die het slachtoffer is van onderdrukkende detentie", melden Amnesty International, Center for Victims of Torture, Freedom House, Human Rights Watch en POMED (Project on Middle East Democracy) in een verklaring, waarbij ze ook aangeven dat de gezondheid van de 43-jarige activist uit de Rif "blijft verslechteren in de gevangenis".

Lees ook: Nasser Zefzafi in ziekenhuis opgenomen

Nasser Zefzafi werd in mei 2017 gearresteerd en overgebracht naar een gevangenis in Casablanca nadat hij demonstraties had georganiseerd in zijn stad Al Hoceima. Hij werd het gezicht van de Hirak protestbeweging en werd in 2019 veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor "samenzwering om de staatsveiligheid in gevaar te brengen". Drie andere beklaagden, Nabil Ahmijeq, Wassim el-Boustani en Samir Aghid, kregen ook 20 jaar celstraf. Deze vonnissen werden bevestigd door het hof van beroep in Casablanca.

Lees ook: Hof van Cassatie bevestigt: Zefzafi 20 jaar cel in

De Hirak werd ontketend door de dood in Al Hoceima, in oktober 2016, van een visverkoper, die werd verpletterd in een vuilniswagen terwijl hij probeerde zijn goederen terug te krijgen.

Bladna.nl