13 september 2022 - 11:00 - Cultuur
Najat Aatabou is één van de meest populaire singer-songwriters van de Marokkaanse Chaabi muziek. Ze werd door Koning Mohammed VI zelfs uitgeroepen tot ambassadrice van het Marokkaanse lied. Met songs zoals "Hedi Kedba Bayna" en "Mali ana maandi zhar", vertegenwoordigt ze ook de stem van het Marokkaanse feminisme. Afgelopen vrijdag speelde de diva in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.
Najat Aatabou is geboren in 1960 in Khemisset en is één van de meest populaire vertegenwoordigers van de Marokkaanse Chaabi-muziek. In 1983 bracht ze haar eerste album uit, "The Voice of the Atlas", waarop het nummer "J’en ai marre" stond en waarvan meer dan drie miljoen exemplaren werden verkocht. Sindsdien heeft ze regelmatig albums uitgebracht en is haar succes blijven groeien. De traditionele Marokkaanse kledij en onberispelijke make-up, maken van de koningin van het Marokkaanse ’levenslied’ een echte diva.
Lees ook: Marokkaanse zangeres Najat Aatabou gescheiden
Op vrijdag 9 september schitterde Aatabou in de Koninklijke Schouwburg in het kader van het Noord-Afrikaanse Gnawa Festival. Haar liedjes gaan vaak over onderwerpen waar een taboe op rust in de Marokkaanse samenleving, zoals bijvoorbeeld overspel en huiselijk geweld. En dat is zeer belangrijk. "Zij is héél belangrijk en haar rol is groot", vertelt de organisator van het Gnawa Festival, Mustapha Barbouch. "Ook hier in Den Haag."
Barbouch vertelt dat de kaartjes heel snel waren uitverkocht. Voornamelijk vrouwen komen op het concert af. "Aatabou heeft een sterk karakter en veel overtuigingskracht", vertelt hij in het AD. "Ze laat zien hoe het zit. Daardoor is ze breed gerespecteerd onder mannen én vrouwen. Ze is populair onder elke generatie Marokkaanse Nederlanders. Eerste, tweede, derde."
De 62-jarige Fatima El Rhali uit Rabat is een doorgewinterde fan van Aatabou. "Al sinds ik klein ben", zegt ze. Ze woonde vrijdag voor de derde keer een concert bij van haar idool. Haar favoriete nummer is ’J’en ai marre’, of ’Ik ben het zat’, dat gaat over de situatie van vrouwen in een complexe liefdesrelatie. Het nummer sloeg als een bom in de Marokkaanse samenleving. "Als ik haar nu draai, zie ik mijn huis van vroeger en mezelf als kind", vertelt El Rhali. "Als mijn eigen kinderen me nu blij willen maken, draaien ze dit." Voor El Rhali is ze een voorbeeld: "Ik vind haar boodschap heel erg belangrijk."
Lees ook: Najat Aatabou en dochter live op Facebook (video)
Najat Aatabou spreekt zich via haar liedjes ook uit tegen huiselijk geweld en de ongunstige positie van Marokkaanse vrouwen. Haar nummer ’Shoufi Ghirou’ gaat over de in Marokko strafbare relaties van vrouwen met een getrouwde man. Aatabou nam haar liedjes aanvankelijk in het geheim op, tot een stiekem opgenomen nummer enorm succesvol werd. De zangeres was bang voor represailles tegen haar familie en dook zelfs drie jaar onder in Casablanca.
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Hitmachine Saad Lamjarred levert weer: "Zwina Bzzaf"
Hollywoodster Olivia Rodrigo ontdekt de parel van Marokko (foto’s)
Zoon Naïma Samih razend!
Rechtbank straft Marokkaanse rapper ElGrandeToto
Soundos El Ahmadi nieuw jurylid Holland’s got talent
Georgina Rodríguez verrast met Arabische tatoeage (foto)
Algerijnse zanger Reda Taliani op borgtocht vrij in Marrakech
Algerijnse zanger Reda Taliani gearresteerd in Marokko