Zoeken

Moslims slachtoffers van racisme in Europa

26 juli 2012 - 18:30 - Wereld

©

Moslims zijn het slachtoffer van racisme in Europa, namelijk in België, Frankrijk en Spanje, waar zij onderworpen worden aan discriminerende wetten. Dat zegt Nils Muiznieks, Commissaris voor de Mensenrechten aan de Europese Raad. Hij vraagt de Europese landen te stoppen met hun discriminerend beleid op grond van godsdienst.

Het wantrouwen ten opzichte van moslims, dat vaak wordt gebruikt door politieke partijen, is zeer merkbaar in Frankrijk en België, waar sinds 2011 wetten een boete of een inburgeringscursus opleggen aan vrouwen die een boerka dragen in het openbare ruimte.

Nils Muiznieks veroordeelt in een brief ook de Italiaanse anti-terroristische wetten die de integrale sluier verbieden uit veiligheidsredenen. Soortgelijke maatregelen zijn ook waargenomen in Oostenrijk, Bosnië, Denemarken, Nederland en Spanje.

Zwitserland, waar in 2009 via referendum werd besloten de bouw van minaretten te verbieden, wordt ook gehekeld door de Eurocommissaris, die aangeeft dat in landen als Oostenrijk, Bulgarije en België, moslims worden gebruikt voor electorale doeleinden.

Moslims "komen vaak in aanraking met verschillende vormen van vooroordelen, discriminatie en geweld" in Europese landen, waar het falen van het multiculturalisme vaak wordt aangehaald om dit uit te leggen, aldus Muiznieks.

De Eurocommissaris roept op tot een "Europese lente" en stelt dat "het tijd is te erkennen dat moslims een integraal onderdeel zijn van de Europese samenlevingen en dat ze recht hebben op gelijkheid en waardigheid".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team