Zoeken

Vlaanderen mag van Europees hof onverdoofd slachten verbieden

18 december 2020 - 18:20 - Wereld

©

Het Europees Hof van Justitie heeft beslist dat Vlaanderen wel degelijk het onverdoofd slachten mag verbieden. In Vlaanderen geldt sinds vorig jaar een verbod om schapen, geiten en pluimvee te slachten zonder verdoving. Een aantal joodse en islamitische verenigingen waren naar de rechter gestapt om het verbod aan te vechten.

Het Europees Hof oordeelt nu dat een verbod op onverdoofd slachten, zoals dat in Vlaanderen geldt, niet in strijd is met het Europees recht en evenmin met de vrijheid van religie. Voorvechters van een Nederlands verbod pakken gesteund door deze uitspraak dit thema weer op.

De hoogste Europese rechter zegt dat Vlaanderen onverdoofd slachten mag verbieden op basis van het dierenwelzijn. "Om het dierenwelzijn bij rituele slachtingen te bevorderen, kunnen landen een verdovingsmethode opleggen die omkeerbaar is en niet tot de dood van het dier kan leiden", aldus het Hof.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is tevreden met het arrest. "Dit is een historische dag voor dierenwelzijn, niet alleen in Vlaanderen maar ook in Europa", zegt Weyts. "Want dat Vlaams verbod op onverdoofd slachten kan dus worden uitgebreid in heel Europa. Vlaanderen neemt het voortouw inzake dierenwelzijn binnen Europa en ik denk dat we daar heel fier op mogen zijn", aldus de minister.

De Partij voor de Dieren, die werkt aan een Nederlands verbod, heeft de uitspraak juichend ontvangen, schrijft het AD. De partij laat weten dat er in de loop van het voorjaar een voorstel klaar zal liggen voor een Kamerdebat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team