7 december 2024 - 09:40 - Marokko
In de Spaanse enclave Melilla is een conflict ontstaan over de oproep tot gebed van de Centrale Moskee. De gemeente heeft besloten dat de moskee tussen 21.00 uur en 9.00 uur geen luidsprekers mag gebruiken voor de oproep tot gebed. Dit besluit, genomen na klachten van omwonenden over geluidsoverlast, heeft tot woede geleid bij de Islamitische Commissie van Melilla (CIM).
Daniel Ventura, wethouder Milieu, verdedigt de maatregel in de krant El Faro de Melilla. Hij benadrukt dat het alleen om de Centrale Moskee gaat, die als belangrijkste bron van geluidsoverlast in het historische centrum wordt gezien. Volgens Ventura hebben de gemeentelijke technici gewoon de wet toegepast. Hij stelt dat de beperking bedoeld is om "niet de hele moslimgemeenschap te benadelen vanwege één moskee".
Lees ook: Festival nabij moskee in Marokko zorgt voor onvrede
Ondanks de pogingen van de gemeente om de impact te beperken, heeft de CIM in een verklaring haar "afwijzing" uitgesproken. De commissie spreekt van een "disproportionele beperking" die de godsdienstvrijheid aantast. Ventura reageert "verrast" en wijst erop dat er een gesprek is geweest met Farid Abdel-Lah, de voorzitter van de CIM, om oplossingen te bespreken. Een van de mogelijkheden was het verlagen van het volume van de oproep tot gebed. "Het onderwerp is met veel gevoeligheid behandeld, omdat we geen negatieve invloed willen hebben op religieuze zaken. We hebben gevraagd of hij met de imam wil praten om de decibellen te verminderen, want het is niet onze bedoeling om mensen te kwetsen", aldus Ventura.
De CIM blijft echter bij haar standpunt en vindt dat de maatregel het recht van moslims om hun geloof te belijden belemmert. Het conflict lijkt te wijzen op diepere spanningen tussen de religieuze federatie en sommige moslimverenigingen. Ventura suggereert zelfs dat de CIM de zaak gebruikt om onvrede te zaaien tegen de gemeente. "Er is een conflict tussen de organisaties en uiteindelijk komt dat neer op de technicus en op mij. De CIM heeft ons bij deze zaak betrokken, zodat de moslims ons de schuld kunnen geven", klaagt hij.
Lees ook: Duitsland investeert in groene moskeeën in Marokko
Melilla telt 17 moskeeën, waaronder de Centrale Moskee uit 1947, de grootste en belangrijkste van de stad. De bevolking van Melilla bestaat voor ongeveer de helft uit moslims, voornamelijk van Marokkaanse afkomst.
Toekomst sterspelers Marokko baart bondscoach zorgen
Controverse rond Algerijnse scheidsrechter en Royal Air Maroc
Achraf Hakimi en Imaan Hammam in koppel?
België waarschuwt reizigers voor Marokko
Vader Lamine Yamal voor de rechter, dubbele rol in steekpartij
Fikse boete voor man die uitkering ontving tijdens vakantie in Marokko
België waarschuwt reizigers voor Marokko
Geen schaduw, wel palmbomen: kritiek in Marokko
Marokko pakt landroof keihard aan
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko