Zoeken

Mohammed Hamdi juiste kandidaat voor directie PEC Zwolle?

3 juli 2021 - 17:00 - Sport

©

Mohammed Hamdi is de laatst overgebleven kandidaat om Adriaan Visser op te volgen bij PEC Zwolle. Eerder werd bekend dat oud-tennisser Jacco Eltingh ook kandidaat was om Visser op te volgen, maar hij liet weten niet langer beschikbaar te zijn, toen zijn naam op straat kwam te liggen. ADO-liefhebbers en professionals vertellen in het AD wat zij van deze sportbestuurder vinden.

Sportmarketeer en ADO-adviseur Chris Woerts vindt dat de opvolger van Adriaan Visser onder meer een commerciële uitstraling moet hebben en over een groot netwerk moet beschikken. "Nou, dan heb je aan Hamdi een goede. Zijn lijst van contacten is indrukwekkend. Dat is ook wel gebleken bij ADO. Daar heeft-ie de club met enkele miljoenendeals overeind gehouden. En Hamdi is heel creatief in het vinden van oplossingen. Zo stelde hij het stadion beschikbaar voor een testcentrum. Daarmee pakte hij een zeer groot bedrag. En kon ADO de salarissen betalen."

Lees ook: Marokkaan nieuwe directeur ADO Den Haag

Volgens Woerts is Hamdi minder goed in details. "Omdat hij vooral iemand is van de grote lijnen, moet je echt iemand naast hem hebben. Een soort back-up. En dan is hij op zijn best. Dan kun je wel zeggen: ADO is afgelopen seizoen laatste geworden. Maar dat is altijd een frictie tussen het algemene en technische gedeelte. Op dat laatste heb je als directeur weinig invloed. Ook typisch Hamdi: hij is niet bang om impopulaire maatregelen te nemen. Wat overigens niet betekent dat ze op de werkvloer in Zwolle bang moeten zijn. Als je gewoon doet wat je moet doen, is er niks aan de hand. Je moet het alleen niet op de automatische piloot doen, zoals je vaak ziet bij mensen die bij een organisatie vastgeroest zitten. Met dat soort personen is Hamdi wel snel klaar."

John van Zweden, Behangkoning en ADO-coryfee, zegt dat Hamdi toen hij twee jaar geleden bij ADO aankwam, meteen met 24-0 achter stond. "Omdat er nogal wat mensen tegen zijn komst waren. Zelf kende ik Hamdi totaal niet. Maar ik was positief verrast, nadat ik me in hem had verdiept. Zo bleek Hamdi niet alleen een hele normale, nette en aardige gozer te zijn, maar ook een vakman. Zo vertelde een directielid van Manchester City me dat de sjeiks het heel jammer vonden dat Hamdi niet meer in Abu Dhabi zat, waar hij directielid was bij Al Jazira. Eerlijk gezegd begrijp ik dat wel. Ik bedoel: ik heb Hamdi drie weken geleden niet voor niets nog geprobeerd over te halen om voorlopig nergens anders heen te gaan. Naast dat hij knetterhard werkt, is Hamdi niet bang impopulaire maatregelen te nemen."

"Zo gooide hij clubiconen als Lex Immers en Tom Beugelsdijk van de lijst. Net als sommige kantoormedewerkers. Maar dat is Hamdi: je hoeft maar even met je ogen naar links of rechts te knipperen en je bent weg. Aan dat soort gasten heeft-ie niks. Bij hem moeten alle neuzen dezelfde kant opstaan. Wat niet betekent dat Hamdi ook alles goed doet. Zo is hij heel open en naïef. Dat is zijn valkuil. Zoals hij iedereen ook vertrouwt. Dat is uiteindelijk in Den Haag zijn ondergang geworden. En ja, ADO is onder zijn leiding gedegradeerd en was bijna failliet. Met dat in het achterhoofd snap ik dan ook heel goed dat een supporter van PEC achter zijn oren krabt. Maar dat is niet helemaal fair om zo te denken. Ik weet wat Hamdi voor ADO heeft gedaan, met beperkte middelen. Hij had alleen wat meer geluk moeten hebben met zijn aankopen. Met één of twee pareltjes was ADO gewoon in de middenmoot geëindigd."

Lees ook: Rapper Boef wil ADO Den Haag kopen

Stand-up comedian en ADO-liefhebber Tijl Beckand vertelt dat de situatie bij ADO al drie jaar explosief is. "Met een eigenaar die niet vooruit of achteruit wil en aandeelhouders die daar lijnrecht tegenover staan. Als algemeen directeur ben je dan vleugellam. Daarom vergelijk ik de situatie van Hamdi als een kind in een vechtscheiding. Als je die partijen niet op een lijn krijgt, speel je een verloren wedstrijd. Daarom vind ik het mooi dat Hamdi bij een stabiele club als PEC, met een normale begroting, een nieuwe kans krijgt. En hij niet meer de Kop van Jut is. Vergeet dat niet: bij ADO heeft hij zo’n beetje de schuld van alles gekregen. En ik weet wel: dat hoort ook bij zijn functie. Hij is verantwoordelijk. Maar dat is al jaren zo. Daarom was het achteraf verstandiger geweest om nog even te wachten. Maar als een echte Haagse jongen wilde hij zo graag bij ADO aan de slag dat hij de problemen bagatelliseerde. En dat had ie misschien niet moeten."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team