Zoeken

Mohamed Mustapha Tabet: politiecommissaris en serieverkrachter in Marokko, een verschrikkelijk verhaal

12 augustus 2023 - 18:00 - Marokko

©

In elk domein zijn er legendes, en misdaad is daarop geen uitzondering. Marokko werd ooit geteisterd door een ijzig figuur. Zijn naam: Mohamed Mustapha Tabet, bijgenaamd "Haj". Meer dan zijn titel als serieverkrachter, waren het de cynische aard en de omvang van zijn misdaden die de publieke opinie schokten: meer dan 500 verkrachtingen.

Haj was niet zomaar een gewone crimineel, hij was ook een wetshandhaver, een politiecommissaris. Zijn val onthulde een goed georganiseerd netwerk van wreedheid. Voordat hij zijn droevige lot ontmoette - een doodvonnis op 15 maart 1993 en een executie op 5 september van datzelfde jaar - had Haj een macabere methode op voet gezet. Of het nu in auto’s of gehuurde appartementen was, hij legde zijn misdaden vast op beeld. Moeders, hun dochters en soms zelfs hun grootmoeders, werden het slachtoffer van de serieverkrachter, soms op hetzelfde moment. Deze beelden circuleerden vervolgens op de smerige markt van pornografie.

Lees ook: Marokko: levenslang voor serieverkrachter in Tanger

Maar het lot brengt soms verrassingen mee. In 1992 keek Saïd, een Italiaanse Marokkaan, met vrienden in Milaan naar een van deze films. Hij ontdekte dat één van de slachtoffers zijn zus was. Hij vertrok meteen naar Casablanca, waar zijn onderzoek de omvang van Tabet’s verdorvenheid onthulde. Justitie zou hem uiteindelijk inhalen.

Ondanks het monster dat hij was, genoot Haj van staatsbescherming, wat zijn arrestatie moeilijk maakte. Hij belichaamde een levende paradox. Terwijl hij deze wreedheden beging, werd hij beschouwd als een voorbeeldige commissaris. Hij rookte niet, dronk niet, bad met regelmaat en had meerdere keren de bedevaart naar Mekka gemaakt.

Lees ook: Marokko: 115 mensen ter dood veroordeeld

Afkomstig uit Beni Melal, had Tabet, toen 54 jaar oud, een tumultueus verleden. Zijn eerste huwelijk liep mis toen een politiecommandant hem naar de gevangenis stuurde op valse beschuldigingen, en onderweg zijn vrouw verleidde. Haj, ooit een leraar Arabisch, werd vier jaar later vrijgelaten. Ironisch genoeg besloot hij voor de politie te gaan werken. Maar in plaats van te beschermen en te dienen, beging Haj het onvoorstelbare, verkrachtte 518 vrouwen, waaronder 20 minderjarigen, en produceerde 118 video’s van zijn wandaden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team