Zoeken

Mohamed en Mark werken met veel passie in de Zaanbajes

2 juni 2022 - 16:20 - Wereld

Foto NH Nieuws

Mark en Mohamed werken al jaren met veel passie in de beruchte gevangenis van Zaanstad en zouden, ondanks de moeilijke werkomstandigheden, niets liever willen doen.

Mark is afdelingshoofd in de gevangenis van Zaanstad. "In alle cellen is plek voor twee gedetineerden en de meesten zitten dus ook samen", legt hij uit. "Soms, bij zaken die veel in de media zijn of als iemand vrouwen of kinderen heeft misbruikt, zit een gedetineerde alleen." Mark begon zijn loopbaan als bewaker in de Bijlmerbajes en werkte later ook als penitentiair inrichtingswerker in de gevangenissen van Haarlem en Heerhugowaard, waar hij oproepbaar was bij opstanden of bij het overbrengen van criminelen. "Dat vond ik ontzettend leuk, zeker als jonge jongen. We waren redelijk goed getraind. Helmpjes op, schilden voor en optreden", vertelt hij aan NH Nieuws.

Lees ook: Mimoun vertrok naar Nederland en is nu Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mohamed werkt al 26 jaar in de gevangenis en is nu werkbegeleider van de gedetineerden op de koffiebranderij. Werken is een onderdeel van hun re-integratie in de maatschappij. "De jongens zijn hier erg gemotiveerd. Ze beseffen dat ze een tweede kans krijgen. Ze willen zelf echt werken." Hij focust zich met name op wat de gedetineerden kunnen en niet op de strafbare feiten die ze hebben gepleegd. "Ik weet meestal ook niet waarom ze hier zitten, alleen als ze het uit zichzelf vertellen. Ik zit hier dan ook niet op de stoel van de rechter: ik moet juist in ze investeren. Vaak hebben de jongens al het gevoel dat ze uitgesloten worden", aldus Mohamed.

Sinds de opening van de gevangenis in Zaanstad in 2016 heeft Mohamed heel wat veranderingen meegemaakt. "Er worden nieuwe afdelingen geopend en daarmee worden meer mensen geholpen. En ik ben blij dat ik daaraan een steentje kan bijdragen." Hij komt soms ex-gedetineerden tegen buiten de muren van de bajes, waaronder ook Amsterdamse veelplegers uit de Top 600, maar dat schrikt hem niet af. "Het maakt me juist blij als ik zie dat van de tien jongens waarmee ik werkte, er zes goed terecht zijn gekomen. Als ik één iemand heb geholpen die op zijn eigen benen kan staan, maakt dat ik me meer inzet en meer gemotiveerd ben om het beste uit ze te halen. Iedereen verdient een tweede kans."

Lees ook: Ex-inbreker Samir wast nu auto van BN’ers

Ook Amsterdammer Mark komt af en toe een ex-gedetineerde tegen buiten de bajes. "Op Koningsdag bijvoorbeeld. En dan drinken we even een biertje", vertelt hij. Maar één keer was dat een beetje intimiderend. "Ik liep met mijn vrouw en jonge kind en toen stopte er een auto naast ons. De ex-gevangene stapte uit en was erg enthousiast. De eerste seconden dacht ik: ’Shit, hoe gaat dit aflopen’." Maar de man wilde hem uiteindelijk enkel groeten en knuffelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team