Zoeken

Rotterdamse Sarah maakte impact van exposen van dichtbij mee

31 juli 2022 - 18:30 - Wereld

©

Exposen kan voor de slachtoffers zowel online als offline verstrekkende gevolgen hebben. De 27-jarige Sarah Achahbar onderzoekt het fenomeen, maar toen een vriendin hiermee te maken kreeg, werd ze zich pas bewust hoeveel impact het fenomeen heeft op mensen en hoe moeilijk het is om adequate hulp te vinden.

Exposen gaat over het verspreiden van intiem beeldmateriaal en persoonsgegevens via sociale media, zonder de instemming van de persoon waarover het gaat. Het doel van deze actie is het tot schande maken, of ontmaskeren van deze persoon. "Een vriendin van me werd gechanteerd met het verspreiden van een lingeriefoto", vertelt Achahbar aan het AD. De politie kon niets voor haar beteken. "Ze konden niets doen. Mijn vriendin had zelf in vertrouwen haar iCloud-informatie gedeeld met een goede vriendin. Ik vond het heel moeilijk dat ze niet geholpen werd." De criminologe is inmiddels al bijna tien jaar lang bezig met bewustmaking rond het fenomeen. Ze geeft gastlessen over exposen op middelbare scholen en onderzoekt het voor de gemeente Rotterdam.

Lees ook: Leeuwardse Farid schoot minnaar vrouw neer vanwege sekstapes

Zo kleden mensen zich tijdens deze warme periode bijvoorbeeld wat luchtiger. "Ik zal nooit zeggen wat meiden of jongens wel of niet zouden moeten dragen, maar het is wel iets dat vooral vrouwen bezighoudt. Zij voelen zich niet altijd veilig om te dragen wat ze willen in de zomer. Dit geldt in zekere mate ook voor exposen. Meiden passen hun gedrag aan en kunnen niet altijd zichzelf zijn uit angst exposed te worden. Daders hebben vaak niet door wat de impact is. Of ze realiseren zich dat wel, maar het doet ze niets. Als je bijna dagelijks wordt blootgesteld aan beelden die bedoeld zijn om iemand te shamen, wordt het normaal", legt Achahbar uit.

Lees ook: Marrakech: makers schandalig filmpje van bejaarde arme man gearresteerd

Mensen denken vaak dat exposen altijd gaat over expliciet seksuele beelden, maar dat klopt niet altijd, benadrukt Achahbar. "Wat voor de ene cultuur niet seksueel getint is, kan dat voor de andere cultuur wel zijn. Een dansje op TikTok, een bikinifoto op het strand, een foto die stiekem is gemaakt van een meisje dat rookt. Ook dat kan een grote impact hebben." Naast bijvoorbeeld depressiviteit en schaamte, zijn jonge vrouwen ook bang om buitengesloten te worden door vrienden en familie. "Dat laatste geldt zeker binnen culturen waarin familie-eer heel hoog staat. Voor meiden uit bijvoorbeeld Turkse of Marokkaanse gezinnen kan het, vanwege de schaamte die er soms omheen hangt in de familie, veel lastiger zijn om hulp te zoeken", legt Achahbar uit. Ze heeft zelf ook een Marokkaanse achtergrond en merkt dat de houding van hulpinstanties, Turkse of Marokkaanse meisjes juist weerhoudt van het zoeken naar hulp.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team