31 juli 2022 - 18:30 - Wereld
Exposen kan voor de slachtoffers zowel online als offline verstrekkende gevolgen hebben. De 27-jarige Sarah Achahbar onderzoekt het fenomeen, maar toen een vriendin hiermee te maken kreeg, werd ze zich pas bewust hoeveel impact het fenomeen heeft op mensen en hoe moeilijk het is om adequate hulp te vinden.
Exposen gaat over het verspreiden van intiem beeldmateriaal en persoonsgegevens via sociale media, zonder de instemming van de persoon waarover het gaat. Het doel van deze actie is het tot schande maken, of ontmaskeren van deze persoon. "Een vriendin van me werd gechanteerd met het verspreiden van een lingeriefoto", vertelt Achahbar aan het AD. De politie kon niets voor haar beteken. "Ze konden niets doen. Mijn vriendin had zelf in vertrouwen haar iCloud-informatie gedeeld met een goede vriendin. Ik vond het heel moeilijk dat ze niet geholpen werd." De criminologe is inmiddels al bijna tien jaar lang bezig met bewustmaking rond het fenomeen. Ze geeft gastlessen over exposen op middelbare scholen en onderzoekt het voor de gemeente Rotterdam.
Lees ook: Leeuwardse Farid schoot minnaar vrouw neer vanwege sekstapes
Zo kleden mensen zich tijdens deze warme periode bijvoorbeeld wat luchtiger. "Ik zal nooit zeggen wat meiden of jongens wel of niet zouden moeten dragen, maar het is wel iets dat vooral vrouwen bezighoudt. Zij voelen zich niet altijd veilig om te dragen wat ze willen in de zomer. Dit geldt in zekere mate ook voor exposen. Meiden passen hun gedrag aan en kunnen niet altijd zichzelf zijn uit angst exposed te worden. Daders hebben vaak niet door wat de impact is. Of ze realiseren zich dat wel, maar het doet ze niets. Als je bijna dagelijks wordt blootgesteld aan beelden die bedoeld zijn om iemand te shamen, wordt het normaal", legt Achahbar uit.
Lees ook: Marrakech: makers schandalig filmpje van bejaarde arme man gearresteerd
Mensen denken vaak dat exposen altijd gaat over expliciet seksuele beelden, maar dat klopt niet altijd, benadrukt Achahbar. "Wat voor de ene cultuur niet seksueel getint is, kan dat voor de andere cultuur wel zijn. Een dansje op TikTok, een bikinifoto op het strand, een foto die stiekem is gemaakt van een meisje dat rookt. Ook dat kan een grote impact hebben." Naast bijvoorbeeld depressiviteit en schaamte, zijn jonge vrouwen ook bang om buitengesloten te worden door vrienden en familie. "Dat laatste geldt zeker binnen culturen waarin familie-eer heel hoog staat. Voor meiden uit bijvoorbeeld Turkse of Marokkaanse gezinnen kan het, vanwege de schaamte die er soms omheen hangt in de familie, veel lastiger zijn om hulp te zoeken", legt Achahbar uit. Ze heeft zelf ook een Marokkaanse achtergrond en merkt dat de houding van hulpinstanties, Turkse of Marokkaanse meisjes juist weerhoudt van het zoeken naar hulp.
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Rapper Anas en Fidji Ruiz zwaargewond na ongeval in Marokko
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Utrechtse Amir slachtoffer fatbike-drama
Hoensbroekse Yasmin (3) overlijdt na stopzetten behandeling
Palestijnse vlag op joodse profielen, Marokkaanse student veroordeeld
Veel mysterie rond dodelijke val Abdel uit raam in Brussel
Dubai levert rechterhand drugsbaron ’Monte Christo’ uit aan België
Rechtszaak Amsterdam: verdachten brachten vrouwen uit Marokko voor prostitutie
Imam Alkmaar ontslagen na Israël-trip