16 augustus 2021 - 19:00 - Wereld
De 60-jarige Mimoun Talbi was pas 17 jaar toen hij vanuit zijn geboorteland Marokko naar Gouda vertrok. Hij begon eerst met ongeschoold werk en klom stilletjes aan op tot gediplomeerd jongerenwerker. In 2020 werd hij werd onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Na een gezinshereniging kwam Mimoun in 1977 uit Marokko naar Gouda. Zijn vader werkte er bij Compaxo en de 17-jarige Mimoun zou naar school gaan maar zag dat niet zitten. "Ik heb het twee weken uitgehouden op de technische school aan de Graaf Florisweg en toen ben ik stiekem bij Compaxo gaan werken." Hij ging als jongerenwerker aan de slag in buurthuis ’t Wiel en haalde pas na zijn veertigste een diploma. Door zijn inzet en inventiviteit viel hij op als jeugdwerker. "Ik was zo slim om bij elke activiteit de krant erbij te halen."
Lees ook: Jeugdraad-voorzitter Amir Bachrouri nam een vliegende start
Twintig jaar geleden was er in Oosterwei een probleem met hangjongeren, Mimoun hield zich daar in zijn vrije tijd mee bezig. Hij werd op dat moment gesteund door actieve pensionado Melchior Verstegen, die hem hielp bij de aanvraag van subsidies. "Ik was van het praktische, hij van de financiële verslagen en de administratie, zaken waar ik juist weer moeite mee had", zegt Mimoun aan In de buurt.
Mimoun werd in 2020 huismeester van het Nelson Mandela Centrum (NMC) en kreeg een koninklijke onderscheiding als lid in de Orde van Oranje Nassau. "Die dag vergeet ik nooit", zegt hij. In zijn vrije tijd organiseert Mimoun nog steeds jongerenactiviteiten, met als motto: "Als je iets wilt, moet je niet opgeven. Nederland geeft kansen aan iedereen, dat heb ik in die 43 jaar ervaren. Natuurlijk is er ook racisme, maar daar moet je geen kans aan geven."
Lees ook: Hassan haalt 1,5 miljoen op om jongeren financieel zelfstandig te maken
"Terug naar Marokko? Misschien ooit, maar de jongste van mijn zes kinderen is pas 8". Mimoun ziet zich eerder vanuit Achterwillens terugkeren naar Oosterwei. "Ik woonde hier in mijn jeugd heel fijn en ik werk er natuurlijk." Hij voelt zich "meer Gouwenaar dan menig hier geboren stadsgenoot".
Marokko schrapt douanerechten op Turkse importen
Hakim Ziyech weigert miljoenenvoorstellen uit Golf
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
Tetouan sluit vieze fastfoodzaken
Weer vrouw aangerand op straat in Tanger: publieke woede groeit
Vijgcactus in Marokko is onbetaalbare luxe geworden
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
McDonald’s verrast met Marokkaanse Hawaï
Drugs uit Marokko en Colombia nu via Spaanse rivier
Bengalese topfunctionaris reist met munitie naar Marokko
Borgerhoutse burgemeester zoekt rust in Tanger
Verhoogde Spaanse surveillance bij enclaves, Marokko in het vizier
Antwerpse moskee krijgt dreigbrief en kogel
Trauma na vlucht: passagier Manchester-Agadir vertelt