Zoeken

Mimoun vertrok naar Nederland en is nu Lid in de Orde van Oranje Nassau

16 augustus 2021 - 19:00 - Wereld

©

De 60-jarige Mimoun Talbi was pas 17 jaar toen hij vanuit zijn geboorteland Marokko naar Gouda vertrok. Hij begon eerst met ongeschoold werk en klom stilletjes aan op tot gediplomeerd jongerenwerker. In 2020 werd hij werd onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Na een gezinshereniging kwam Mimoun in 1977 uit Marokko naar Gouda. Zijn vader werkte er bij Compaxo en de 17-jarige Mimoun zou naar school gaan maar zag dat niet zitten. "Ik heb het twee weken uitgehouden op de technische school aan de Graaf Florisweg en toen ben ik stiekem bij Compaxo gaan werken." Hij ging als jongerenwerker aan de slag in buurthuis ’t Wiel en haalde pas na zijn veertigste een diploma. Door zijn inzet en inventiviteit viel hij op als jeugdwerker. "Ik was zo slim om bij elke activiteit de krant erbij te halen."

Lees ook: Jeugdraad-voorzitter Amir Bachrouri nam een vliegende start

Twintig jaar geleden was er in Oosterwei een probleem met hangjongeren, Mimoun hield zich daar in zijn vrije tijd mee bezig. Hij werd op dat moment gesteund door actieve pensionado Melchior Verstegen, die hem hielp bij de aanvraag van subsidies. "Ik was van het praktische, hij van de financiële verslagen en de administratie, zaken waar ik juist weer moeite mee had", zegt Mimoun aan In de buurt.

Mimoun werd in 2020 huismeester van het Nelson Mandela Centrum (NMC) en kreeg een koninklijke onderscheiding als lid in de Orde van Oranje Nassau. "Die dag vergeet ik nooit", zegt hij. In zijn vrije tijd organiseert Mimoun nog steeds jongerenactiviteiten, met als motto: "Als je iets wilt, moet je niet opgeven. Nederland geeft kansen aan iedereen, dat heb ik in die 43 jaar ervaren. Natuurlijk is er ook racisme, maar daar moet je geen kans aan geven."

Lees ook: Hassan haalt 1,5 miljoen op om jongeren financieel zelfstandig te maken

"Terug naar Marokko? Misschien ooit, maar de jongste van mijn zes kinderen is pas 8". Mimoun ziet zich eerder vanuit Achterwillens terugkeren naar Oosterwei. "Ik woonde hier in mijn jeugd heel fijn en ik werk er natuurlijk." Hij voelt zich "meer Gouwenaar dan menig hier geboren stadsgenoot".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team