Zoeken

Marokko heeft een zware concurrent voor fosfatensector

30 juni 2020 - 19:20 - Economie

©

Fosfaatbedrijf OCP heeft er een sterke concurrent bij. De Marokkaanse groep had tot nu toe het monopolie op de Afrikaanse fosfaatmarkt.

Het Saoedische fosfaatbedrijf Ma’aden vestigde zich vorig jaar in Kaapstad in Zuid-Afrika en streeft ernaar meerdere markten in Afrika in handen te krijgen.

Maghreb Intelligence stelt een vertrouwelijke brief van Africa Intelligence te bezitten waarin wordt vermeld dat het OCP een "onzichtbare maar zeer strategische strijd" voert met Saoedische en Russische bedrijven.

Ma’aden wil volgens dezelfde bron de Afrikaanse markt betreden en heeft in januari dit jaar een eerste stap in de richting gezet met de levering van fosfaat aan Mali.

De Saoedische groep heeft ook het lokale meststofbedrijf Meridian in Mauritius overgenomen. Ma’aden wil via Meridian de markten van Mozambique, Zambia, Malawi en Zimbabwe betreden. In deze regio is het OCP weinig aanwezig. Het Marokkaans fosfaatbedrijf levert er enkel Ethiopië en probeert al een tijdje ook een samenwerking met Ghana aan te gaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team