Zoeken

Minister op de vingers getikt omwille van hoofddoekverbod boa’s

8 april 2022 - 19:00 - Wereld

©

Het College voor de Rechten van de Mens is het niet eens met de uitspraak van de minister van Justitie en Veiligheid, die vindt dat boa’s geen hoofddoek, tulband of keppel mogen dragen. Het instituut zegt dat de neutraliteit van boa’s niet beoordeeld mag worden op het dragen van religieuze uitingen.

Een Kamermeerderheid vroeg minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, een standpunt in te nemen over deze kwestie, nadat meerdere steden hadden besloten dat boa’s wel mogen werken met een keppel of een hoofddoek. De minister zei toen dat boa’s neutraal moeten zijn tijdens hun werk en dus geen religieuze uitingen mogen dragen.

Lees ook: Nederland: minister van Justitie wil geen boa’s met hoofddoek

Het College voor de Rechten van de Mens roept nu op om de neutraliteit en onpartijdigheid van boa’s te beoordelen op basis van hun gedrag en handelingen, en dus niet op basis van het dragen van bijvoorbeeld een keppel, hoofddoek of tulband. "De aanname dat mensen die zichtbaar religieus zijn hun functie niet onpartijdig kunnen uitoefenen, is stigmatiserend en bovendien ineffectief", zegt het college, geciteerd door NOS.

Lees ook: Nederland: meerderheid wil hoofddoekverbod voor boa’s

De minister overlegt met de gemeenten over een landelijke richtlijn. Het college vindt dat het beleid niet bepaald mag worden door de vrees voor de reactie van burgers op een boa met een hoofddoek. Een verbod op het dragen van religieuze kleding voor deze beroepsgroep is volgens het instituut ook nog een slecht idee omdat het met name een grote groep vrouwen uitsluit. "Een verbod op het dragen van religieuze symbolen of kleding zal in de praktijk vooral vrouwen en meisjes treffen die het dragen van een hoofddoek als een religieuze plicht zien."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team