Zoeken

Marokko: seksuele uitbuiting meest voorkomende vorm van mensenhandel

20 februari 2022 - 15:00 - Marokko

©

De Marokkaanse commissie voor de bestrijding en de preventie van mensenhandel heeft dinsdag in Rabat haar eerste verslag gepresenteerd, tijdens een vergadering die werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en Europese instellingen. Volgens het rapport is de mensenhandel in Marokko in de afgelopen drie jaar aanzienlijk toegenomen.

In het verslag van Hicham Malati, directeur strafzaken en gratie van het ministerie van Justitie, worden de inspanningen van Marokko in de strijd tegen de mensenhandel geprezen, maar laten de cijfers en de gegevens ook een duidelijke stijging zien van het fenomeen, meldt Hespress.

Lees ook: Marokko: zes vrouwen opgepakt voor mensenhandel en prostitutie

Het rapport toont aan dat er in de afgelopen drie jaar, 719 mensen slachtoffer van mensenhandel zijn geworden, van wie 47,41% of in totaal 192 personen, minderjarig is. Het aantal mannelijke slachtoffers is 414, en het aantal vrouwelijke slachtoffers 305, verdeeld over 536 Marokkanen en 183 buitenlanders. In het verslag wordt ook de nadruk gelegd op seksuele uitbuiting, die met 283 gevallen de meest voorkomende vorm van mensenhandel is, gevolgd door uitbuiting door bedelarij (56 gevallen) en dwangarbeid (35 gevallen).

In dezelfde periode werden 585 mensen vervolgd in zaken met betrekking tot mensenhandel. Onder hen bevonden zich 84 buitenlanders en 144 vrouwen, aldus het rapport, waarin de inspanningen worden geprezen om de misdaad te definiëren en de netwerken die op dit gebied actief zijn te ontmantelen.

Minister Abdellatif Ouahbi van Justitie verklaarde dat "het koninkrijk vele internationale verdragen heeft geratificeerd met betrekking tot de mensenrechten in het algemeen en de bestrijding van de georganiseerde misdaad en de mensenhandel in het bijzonder". Daarnaast werd wet 27-14 aangenomen, betreffende de bestrijding van mensenhandel.

Lees ook: Nador: mensenhandelnetwerk opgerold

In dit eerste verslag van de commissie worden talrijke diagnoses gesteld en belemmeringen aan het licht gebracht, die een goede uitvoering van de wet in de weg staan. Daarom bevat het document ook een aantal aanbevelingen die door actoren op het terrein zijn voorgesteld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team